teisipäev, 11. august 2015

Kalajoki kirikus

Kõigist teeliste kirikutest, kuhu me siinsete nädalate jooksul jõudsime, jättis sügavaima mulje Kalajoki kirik. Läksime sealt läbi enne mereranda minekut. Väiksemad magasi autos ja me Mathiasega tegime aega parajaks.

Kirikus oli vahva proua, kes inglise keeles tegi meile väga põhjaliku ekskursiooni. Tundub, et ta oli organist, sest vahepeal, kui ise ringi vaatasime, mängis ta meile ka suurepärast orelimuusikat.

Kui enamus siinseid kirikuid on suht sarnase ehitusega puukirikud, siis Kalajoki oma on kivist. Ehituselt on ta põhimõtteliselt sama, kui Göteborgi kirik...Eks see on üks oluline põhjus, miks see kirik mulle nii sügava mulje jättis.


Proua pakkus ise Mathiasele, et ta võib orelil mängida. Lapse uudishimu ja julgus olid tema arust väga head, sest sellised iseloomujooned aitavad elus hästi edasi.

Loomulikult meeldib selle kiriku juures mulle väga lastenurk, kus lapsed saavad teenistuse ajal rahulikult mängida ja samal ajal kuulevad kõlaritest ka jumalateenistus.

Juba esimesel pühapäeval Sievi kirikus nägin kommet, mis Kalajokis on sama- armulaua jaoks on neil pisikesed topsikesed, millest igaühele isiklikult veini jagatakse. Ma pole seda enne kusagil näinud, kui nüüd siin Soome kirikutes.



4 kommentaari:

  1. Uskumatu, et see postitus tekitas minus ka soovi kirikusse minna. Tundub nii soe ja armas. :)

    Ma olen käinud ainult Ambla kirikus ja minu jaoks on see olnud külm ja kõle koht, mis seostub põhiliselt matustega. Ma pole üldse sellele mõelnudki, et kirikusse võiks igal ajal sisse astuda. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soomes on see eriti lihtne, sest teeliste kiriku märgid on igal pool üleval ja enamus kirikuid on tõesti iga päev umbes 11-16 avatud. Kusjuures morssi ja küpsist pakutakse ka enamustes :) Suvel on Eestiski paljud kirikud samamoodi lahti. Tasub avastamist.

      Kustuta
  2. Tallinas on ka mitmetes kirikutes sellised väikesed topsikesed kasutusel. Tean, et Oleviste ja Kalju kirikus on kindlasti, aga küllap on ka teisi üle Eesti.
    Leidsin veel huvitava lingi http://teelistekirikud.ekn.ee/2015/ maakonniti kiriku lahtioleku ajad jms. Paljud kirikud avatud ka muul ajal kui pühapäeval.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda topside kohta on küll hea teada. Ma linnakirikutes eriti pole käinud ja maakohtades pole küll siin veel näinud.
      Jah, suvel on küll teeliste kirikud siingi rohkem avatud... kuid kahjuks see, et brožüüris on kirjas, ei taga siiski kohale jõudes ka lahtisi uksi. Külastajaid on siiski vähe ja nii ei olegi alati siiski kõikjal kirikuvalvureid.

      Kustuta