esmaspäev, 1. august 2022

5 suveraamatut, mida veel sel suvel võiks kindlasti lugeda

Eile arutasime ühes seltskonnas, et milline see eestlaste kõige puhkuselisem kuu siis on. Kuidagi on jäänud mulje, et juuli on see aeg, mil kõik eestlased puhkavad, kuid samas on üha rohkem just august olnud kuu, mil suvest viimast võetakse. 

Nii pole ka lugemissuve puhul miski veel kadunud. Terve kuu on aega, et saada ägedaid lugemiselamusi ning raamatutest endale tükiks ajaks mõnusad kogemused kaasa võtta. Siit tulevad ka minu soovitused, milliseid raamatuid võiks sel aastal kindlasti veel lugeda, enne kui sügisene ajakava ning kiired tegemised taas pihta hakkavad. 

Heli 5 suveraamatute soovitust on sellised: 

1. KOLME PÄRNA SALADUS (Heli Künnapas) 

See on täitsa suveraamat. Minu esimesed müstilised katsetused. Siiani kirjutasin realistlikke teoseid, kuid see oli esimene, milles on ka puudesse vangistatud vaimud ning pahatahtlikud nõiad, jälgedeta kirikumehed jne. Öösiti raamatut kirjuades jätsin mõned kohad ikka vahele, sest vahepeal oli endal ka hirmus, aga ... tegemist on ikka lasteraamatuga. 

"Kolme pärna saladus" peategelasteks on äsja maale kolinud 12-aastane Sten ja 10-aastane Egert ning nende sõbrad. Poisid lahendavad müstilisi juhtumeid, kuid vahepeal tutvuvad ka maaelu ning erinevate talu juures tehtavate töödega. Värskelt maale kolinud laste jaoks on päris mitmed tavapärased maaelu osad üllatuslikud. Näiteks saavad poisid teada, et teleekraanil udupehmena tunduvate lambatallede vill ei tundu katsudes sugugi nii udupeen. 

Raamatus on mustvalged pildid, mille joonistas Kairi Laur. 

 

2. HOMME ON KA PÄEV (Heli Künnapas)

Kairitil on hea töökoht ministeeriumis, suur maja, elukaaslane, koer. No nagu kõik, millest ta aastaid unistanud oli. 

Ootamatult viivad teed ta tagasi kodusesse Nootsa alevikku, kus tuleb minevikule silma vaadata. Kohtumine inimesega, kellel kunagi ta elus oluline roll oli, paneb naise kogu oma elule teise pilguga vaatama. 

Kairitil tuleb otsustada, kas see, mis kõigile unistusena tundub, on tegelikult unistuste elu ka ta enda arvates või tuleks tal hoopis midagi muuta. 

See on minu esimene romaan, mis jõudis romaanikonkursil äramärgitud teoste hulka ning  mille esmatrükk ilmus 2013.aastal. 

 

3. MÄLESTUSTETA SUVI, 2.osa (Heli Künnapas)

Et kõik ausalt ära rääkida, tuleb alustada sellest, et selles raamatus suvest üldse juttu polegi. See on noorteraamat, mille 1.osa tegevus toimus suvel. Sellest ka 1.osa pealkiri. Noorteraamatu 2.osa aga algab sügisel ja lõppeb kevadel, nii et täitsa suvevaba teos. 

Selles raamatus läheb edasi Brenda ja Richardi lugu ning nende probleemide lahenemised ning isiklikud arengud. Brenda jaoks on jätkuvalt oluline keskkonnakaitse teema, Richardil tuleb otsa vaadata minevikule, mida varjutas lapsena kannatatud perevägivald. 

Selle kõige keskel on veel küsimus, et mis noorte omavahelisest suhtest saab. Kas nad mõlemad soovivad seda suhet? Kas on selleks valmis? Kas see võiks üldse toimida või on mõlema poolt ees takistused, mis ei lasegi noorte vahel normaalsel suhtel areneda?

Siiani on raamat saanud väga head tagasisidet, nii et julgen küll jätkuvalt öelda, et seda raamatut tasub lugeda (no ja enne võiks muidugi ikka 1.osa ka läbi lugeda). 

 

4. SÜDAME ÕIGE KUJU (Jenn Bennett)

Bennett on kindlasti üks minu lemmik noorteraamatute autor. Ta kirjutab nii kaasahaaravalt. Ta tegelased on omapärased ja huvitavate hobidega. Armastuslood tema raamatutes arenevad loomulikult ja samas ülimalt kirglikult. Need on realistlikult kohmakad ning samal ajal ülimalt kaasahaaravad.  

Selle raamatu peategelasi ühendab kirg joonistamise vastu. Üks väljendab ennast tänavakividele jäädvustatud graffiti läbi, teine paneb paberile anatoomiliselt korrektseid kehaosasid, mille joonistamiseks käib laibakuuris ... Ja selle kõige ümber areneb siis ka väga kaasahaarav armastuslugu.

Loomulikult on kaasatud erinevad saladused. Sisse tuuakse ka vaimse tervise teema. Üks ülimalt mõnus, emotsionaalne ning kiirelt kulgev suvelugemine. 

 

5. EBAÕIGLANE (Heli Künnapas)

Suvi on küll paljude jaoks puhkamise aeg, kuid kõik ei oska puhata. Reelika on üks neist. Tema jaoks on töötamine kindlasti lihtsam kui puhkamine. 

Pool aastat pärast lahutust läheb ta siiski nelja-aastase tütrega sõbranna juurde rannakülla, sest tunneb, et peab seda tütre jaoks tegema. Särtsakaid olukordi tekitab naabruses elav Paavo, kellel on kõige kohta midagi öelda. 

Kõrvaltvaatajate jaoks on kiirelt selge, et Reelika ja Paavo vahel lendab sädemeid. Samas jõuab minevik aga mõlemale järgi. Mida see tähendab ja kas ja kuidas on võimalik minevikus toimunu lahendada? 

Kas ühe inimese õnn tähendab seda, et see on kellegi teise suhtes ebaõiglane? 

Ebaõiglusega peavad tegelased päris korduvalt igatahes kokku puutuma. 

***

Sellised on suveraamatud, mida olen ise kirjuanud või kirjastanud ja mida julgen soovitada. 

Kas mõni neist on sul loetud? 

Kuidas tundus? 

Kas ja kellele julgeksid isegi neid soovitada? 

 

***

Mina olen Heli Künnapas (40), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (13a, 11a, 9a, 8a ja 3 a).  
 
Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 30 raamatu. Kirjutan noortele, lastele, ajaviiteromaane ning enesearengu teemal. Ehk paberile saavad kõik lood, mille puhul on tunne, et need võiks kellelegi kasulikud olla ning vähemalt mõne inimese maailma kuidagi paremaks teha.
 
Minu kirjutatud raamatud leiad siit: Heli raamatud. 
 
Minu kirjastuses avaldatud raamatud leiad siit: Heli Kirjastuse raamatud.  
 
Raamatutest, mida ise loen, kirjutan lugemisblogis siin: Mida Heli luges.  
Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 


Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

FB grupis Lugedes Rikkaks jagan oma teadmisi ja kogemusi
enesearengu- ja ajajuhtimise teemal. Selles grupis on ka info minu läbiviidavate koolituste kohta. Enesearenguga seotud teemadel olen välja andnud ka mitmeid raamatuid ja märkmikke. Need leiad siit: enesearengu materjalid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar