kolmapäev, 27. september 2023

Kuidas mu lapsed laval närvi ajada?

Nägin siis lõpuks ka selle ära, et kuidas mu lapsed laval ja enne sinna jõudmist närvi saab ajada. Jah, see on mõne puhul neist midagi erilist. 

Nädalavahetusel toimus taaskor Halinga Puhkpillifestival. Põhimõtteliselt võib öelda, et see on üritust, millelt 6 aastat tagasi meie teekond Tallinnasse ja tõsisema muusika poole algas, sest selle ürituse järel oli esimene kord, kui poiste praegune õpetaja Mathiase eelduste kohta esimesed positiivsed sõnad ütles (hoolimata sellest, et esimest korda laagris ööbinud (=mitte maganud) Mathias kontserdi ajal suure trummi kõrval magas ja õpetaja torkimise peale oma mõned üksikud noodid vahepeal ära mängis ... ja eeldus, et kõva muusikaga saad magada, on ilmselt trompetimängija jaoks tõesti oluline ...). 

Nende aastate (ja eriti viimase aasta jooksul) on mu lapsed esinenud igasugustel lavadel ja igasugustes koosseisudes. Niisama kontsertidel, konkurssidel jne. Olen korduvalt neid lavale minemas näinud. Aga seekord ...

See oli esimene kord nende aastate jooksul, kus kuulsin poistelt, et neil käed ja jalad värisesid. Lood tulid ka muidugi vastavalt välja. Kuigi ikkagi oli ilus kuulata, siis me ise teame, kui ... mitte hästi need tegelikult välja tulid. 

Mis siis teisiti oli? 

Need olid siis kodulava rõõmud. 

Üks lastest ütles, et see koht oli nii suur ja sellepärast ajas närvi. Hmm ... tegemist oli Pärnu-Jaagupi rahvamajaga, kus inimesed istusid peaaegu esinejatega koos.

Pärast lapsega pikemalt rääkides saimegi aru, et asi oligi selles, et muidu esinevad nad enamasti lavadel, kus rahvas on kusagil ... kaugel ... enamasti veel pimedas saalis, nii et sa ei näe neid. Seekord said aga pingutamata inimestele otsa vaadata. Jällegi omaette kogemus. 

Sellest olulisem oli aga, et lapsi olid kuulamas mitmed inimesed, kes nende teekonda pole toetanud. Tuli välja, et lastel on sellest kõigest ikkagi selline pinge ja vajadus tõestada, et valitud tee oli õige, et nad tahtsid seetõttu väga hästi esineda. 

Välja tuli aga see, et üks lastest ütles, et enne esinemist pusserdas nootide noodipuldile panemisega, sest käed lihtsalt värisesid nii kõvasti. Päriselt - ma pole MITTE KUNAGI sellelt lapselt midagi sellist kuulnud. Hoolimata sellest, et mina olen üritanud enne iga esimenist talle rääkida, et "kuule, hakka nüüd natukenegi närvi minema, sest sda lähed lavale! Ära mine nii tuimalt lavale!" Tavaliselt on ta siis minu arust tuimalt lavale läinud ja ... kindla ning ilusa esinemise ära teinud. 

Ja see oli kurb ... sest ma pole aru saanud, et lapsed tahaksid ennast tõestada neile, kes nende teekonda pole toetanud. Loomulikult on ok, et nad tahavad, et need inimesed näeksid, et neil läheb hästi, aga kurb on see, et milline pinge see tegelikult on lapse jaoks, kui ta ootab ja loodab heakskiitu sealt, kus tema  teekonda ja pingutusi halvustatakse või lihtsalt ei märgata, ega väärtustata. 

Eks oleme oma ümber palju kuulnud lugusid inimestest, kes terve elu keskenduvad mõne inimese heakskiidu tagaajamisele ning unustavad ümbert teised inimesed, kes nende tegemisi tunnustavad. Lisaks ka iseenda. 

Seega oli seekordne festival meie pere jaoks murdepunkt. Hea, et selle koha ära nägin. 

Halinga Puhkpillifestival toimus 17.korda ja ma usun, et olen suurel osal neist osalenud. Ka enne puhkpillilaste vanemaks saamist. Mul on ülimalt hea meel, et seda jätkuvalt edasi veetakse ja korraldatakse ning et inimesed Pärnu-Jaagupis ikka järjepidevalt puhkpillimuusika kontsertidele tulevad. 

Loodan, et kohtume taas järgmise aasta festivalil. 

***

Mina olen Heli Künnapas (41), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (14a, 12a, 11a, 9a ja 5 a).  

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 30 raamatu. Kirjutan noortele, lastele, ajaviiteromaane ning enesearengu teemal. Ehk paberile saavad kõik lood, mille puhul on tunne, et need võiks kellelegi kasulikud olla ning vähemalt mõne inimese maailma kuidagi paremaks teha.
 
Minu kirjutatud raamatud leiad siit: Heli raamatud. 
 
Minu kirjastuses avaldatud raamatud leiad siit: Heli Kirjastuse raamatud.  
 
Raamatutest, mida ise loen, kirjutan lugemisblogis siin: Mida Heli luges.  
 
Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

FB grupis Lugedes Rikkaks jagan oma teadmisi ja kogemusi enesearengu- ja ajajuhtimise teemal. Sel teemal olen välja andnud ka mitmeid raamatuid ja märkmikke. Need leiad siit: enesearengu materjalid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar