teisipäev, 3. august 2021

Suunamudimise august: kelleks sa jaguned?

Ojaa, ma olen vägagi teadlik, et ilmselt pole see keeleliselt absoluutselt õige viis seda küsimust esitada. Aga no mitte kuidagi teisiti ka ei saa. Minu vabandused! 

Hea uudis on, et täna jalutades mõtlesin välja, mis see on, mida ise augustikuu jooksul teha püüan ja millisele retkele teid kaasa kutsun: suunamudimine! Nagu eile kirjutasin, siis ei arva ma midagi mõttest, nagu enda elukorralduse ülevaatamine peaks alati olema uue lehekülje pööramine või uue suuna valimine. Suures plaanis olen ju praeguse teega rahul. Seega see, mida teha on vaja, on lihtsalt suunda mudida.

Nii et tänane küsimus on: kelleks sa jaguned? 

Üheltpoolt oleme kõik tervikud. 

Teisalt jaguneb meie päev paljude rollide ning nendes rollides täidetavate ülesannete vahel. 

Esimene ülesanne ongi seega mõista, et millised on sinu elus kõige olulisemad rollid? Mis on need valdkonnad, mille vahel ennast jagad?

Siinkohal pole vaja ametinimetust leida igale liigutusele, mida oma elus teed. Vastupidi- oluline on üldistada. Leida ühisnimetus. Välja valida kõige olulisemad. 

Täidame kõik oma eludes paljusid rolle, kuid selleks, et suunal püsida, on oluline leida kõige olulisemad ning neile erilist tähelepanu pöörata. 

Mina selgitasin enda põhilisemad rollid välja juba aastaid tagasi. Need on suht muutumatuks jäänud tänase päevani. 

Minu kõige olulisemad rollid on:

- kirjanik

- kirjastaja

- koolitaja

- mina ise (isiklik!)

- pereliige

Selle nimekirja järjekord pole oluline, kuigi kui oma rolle loetlen, olen alati just seda järjekorda kasutanud. Praegu mõistsin, et olen oma rollid lihtsalt tähestikulisse järjekorda seadnud. 

Miks pole järjekord oluline? Kas tõstan sellega töö pereelust kõrgemale? 

Fakt on see, et me kõik jagame oma päeva erinevate rollide vahel. Mõnikord on üks olulisem, teinekord teine. Sellepärast poelgi tähtis, mis järjekorras neid nimetada. Mõistes, et praegu on üks roll olulisem, saan endale armu anda ja ei pea paanitsema, et teises rollis samaaegselt ei suuda endast maksimumi anda. Ja see on ok.

Kindlasti on rolle, mille ülesandeid saab samaaegselt täita. Näiteks koeraga jalutades läheb mõte lendama ning loovad ideed tulevad nii kirjanik-, kirjastaja- kui ka koolitaja-Heli jaoks. Lastega jalutades on see keerulisem, sest neid jalutuskäike saadavad nii sisutihedad vestlused, et mõtlemiseks eraldi aega ei jää. Samas annavad sellised jalutuskäigud ikkagi tihtilugu kirjanik-Helile uusi ideid.  

Kui uus raamat on valmimas, siis olen kindlasti suuremalt jaolt kirjanik-Heli ja ülejäänud pere peab veidi rohkem ise endaga hakkama saama. 

Regulaarselt tean, et pean leidma ka isiklikku aega. Isegi kui kirjanik-, kirjastaja- või pereliige-Heli peaks midagi muud tegema, siis tean, et ka isiklikule rollile tuleb tähelepanu pöörata. Ja see ei tule millegi muu arvelt. Selles mõttes, et sel hetkel, kui otsustan midagi endale teha, võib tunduda, et mõni teine roll jääb mingist osast mu ajast ilma. Lõpuks aga võivavad kõik, kui suudan kõik rollid tasakaalus hoida.

Nii et oluline pole see, et igal päeval igas rollis võrdselt aega kulutaksin ja panustaksin. Oluline on tasakaal. Mõistmine, et kui mingil perioodil panustan ühes rollis rohkem, siis mingi aja pärast jällegi teises. 

Enda põhiliste rollide mõistmine aitab kaasa lagunemise vältimisele. Meil kõigil on veel palju rolle, mida võiks täita, aga tasakaalu mõttes poleks see mõttekas. Kui ma oma aega planeerin, siis praegu küsin endalt, et millisele rollile täna rohkem tähelepanu pööran. 

Kui minu teele tulevad ette uued teemad, küsimused, võimalused, probleemid, ettepanekud, siis on aeg mõelda, et kas ma ikka pean ja saan seda teed minna? Ehk et ümbritsev võiks meid tükkideks kiskuda tuhandete rollide vahel. Minu igapäevane valik on see, et millistele rollidele aega pühendan ja kas lasen ennast tükkideks kiskuda või keskendun vajalikele suundadele ning annan neis panuse, mis maailma paremaks muudab. 

Millised on umbes 4-5 põhilist rolli, mida sina oma elus täidad või täitma peaks, et tunneksid iga päeva lõpus, et oled seda aega parimalt kasutanud?  

 

***

Suunamudimise august on mu isiklik väljakutse, mille raames mõtisklen iga päev ühel enesearenguga seotud teemal. Jagan neid mõtteid oma FB grupis Lugedes rikkaks (ense- ja ajajuhtimine). Eesmärk on augustikuu lõpuks selgemaks saada, et kas olen oma eluga õigel teel ning vajadusel liikumissuunda veidi mudida. 

Eelmised postitused sel teemal leiad siit: 

2.08 - Kuidas ja kuhu sa augustiks koos minuga oma elu saad pöörata? 

 

***

Foto autor Triin Künnapas
Mina olen Heli Künnapas (39), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (12a, 10a, 9a, 7a ja 2 a).  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 20 raamatu (sealhulgas menukas noorteraamat ,,Mälestusteta suvi" ja romantilised lühiromaanid ,,Valss Pärnu rannaliival", ,,Helisevad ööd saarel" jne- see oli minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldasin ühe romantilise jutustuse üle kuu).
 
Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Eriline tähelepanu on noorteraamatutel ning ajaviitekirjandusel. Suviti korraldan lastelaagreid. 
 
Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi http://midaheliluges.blogspot.com


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar