laupäev, 21. august 2021

Millise investeeringu peaks igaüks esimesel võimalusel tegema?

Investeerimine on teema, millega paljudel meist seostuvad esimesena börs, aktsiad ning filmiekraanil hulluseni möllavad telefonide otsas rippuvad mehed, kes üksteise võidu karjudes mingeid pakkumisi teevad. Selles mõttes investor sai minust paar päeva tagasi, kui lugesin läbi Taavi Pertmani "Alustava investori käsiraamatu"

Kuigi see teos julgustas mind klassikalises mõttes investeerimise poole astuma, siis selle teose veelgi suurem väärtus oli mõistmine, et olen siiani aastakümneid investeerimisega tegelenud ja teen seda praegugi. 

Nii julgen ka sulle soovitada, millised on investeeringud, mis igaüks peaks esimesel võimalusel tegema.

Esmatähtsad investeeringud on: 

1) vaimne tervis - see, et suudad oma tundeid mõista ja kontrollida, suudad säilitada meelerahu ning seda vajadusel tekitada, on oskused, millel tegelikult põhineb kõik muu. Sellest algavad inimsuhted ning hakkamasaamine ühiskonnas jne. Investeering, mida vaimsesse tervisesse peaksid igapäevaselt tegema, on igaühe jaoks erinev. Eks see sõltub ka sellest, kui palju pead/tahad igapäevaselt välja võtta. 

Minu investeeringud sellel teemal on kindlasti pikad jalutuskäigud, lugemine, niisama looduses olemine, mediteerimine, hingamisharjutused jms. Kindlasti aitavad mind vaimselt korras hoida ka need raamatud, mida ise kirjutan ehk võimalus ennast vaimselt väljendada ja luua.

2) füüsiline tervis - kui sul keha ei toimi, on väga raske muid eesmärke täita. Meie füüsiline pool on väga palju seotud vaimsega, nii et kindlasti ei aita, kui ühte investeerid väga palju, kuid teise üldse mitte. Mina ise sain ülimalt õpetliku õppetunni kätte viimast korda sel kevadel, kui olin käe-õla-jne valuga mitu kuud nii haige, et isegi igasugused valuvaigistite kombod ei aidanud. Ja siis sain soovituse, et mõtleksin selgeks, millest mu elus suurimad pinged tulevad ning laseks selle lahti. Paari päevaga oli läinud valu, mis ei lasknud voodistki tõusta. Kindlasti ei aita selline suhtumine füüsiliste vigastuste puhul, kuid minu probleem oli mujal. See aga näitas hästi, et kui keha ei toimi, siis jääb ka kõik muu tegemata. 

Minu investeering sellel teemal on hetkel samuti pikad jalutuskäigud, hea meelega jätkan mingil hetkel jõusaalis käimist, kuid see on praegu soiku jäänud. Selleks leiab ka igaüks kindlasti sobiliku viisi ning kellegi teise teed käia ei tasu. 

3) eneseareng- kõigest, mis sul on, on olulisem see, kes sa oled. Seda ei saa keegi ära võtta. Kui kaotad kõik muu, siis kui oled ennast piisavalt arendanud, siis suudad vajaliku uuesti tagasi teenida.  

Minu peamine investeering sel teemal on sel aastal läib lugeda 120 raamatut (pikemalt kirjutan neist blogis Mida Heli luges), vaadata erinevaid enesearengu videoid, osaleda webinaridel jne. 

 
4) perekond - see pole vaid laste sünnitamine või muu suguvõsaga seonduv tegu, mis sinust endast ei sõltu. Perekond püsib, kui sellesse investeerida. On olemas nö püsimaksed ja vabatahtlikud maksed. Laste puhul on püsimaksed näiteks see, et ostad neile süüa, riideid, võimaldad katuse pea kohale jms. Vabatahtlikud maksed on kõik, mida sa ei pea, aga teed ikkagi. Lihtsalt sellepärast, et see parandab perekonnaliikmete omavahelist sidet, toimimist, annab ühiseid mälestusi.  

See on kindlasti valdkond, kus igaüks peab ise mõistma, kui suur ja milline panus peaks olema. See, mis ühe jaoks on ühendav ning liitev, võib teisele hoopis eemalelükkav olla. Minu jaoks on väga olulised ühised retked. Need ei pea üldse mõnda kaugesse kohta viima, eriti praegusel ajal. Aga liikumine ning teise keskkonda saamine on väga liitev. Perekonna teemal muidugi teeme iga päev korduvalt ja korduvalt otsuseid, et kas ja kui palju panustada.

5) ettevõtlus - olen aastaid tundnud süümekaid, et investeerin küll oma firma arengusse, aga ei suuda aktsiaid osta. Alles nüüd sain selgeks, et see ongi ikkagi ju samasugune investeering. Jah, samamoodi tean, et sellega võib ... midagi juhtuda. Aga iga investeering  on risk. Üldtuntud soovitus on, et mune ühte korvi panna ei tasu. Samas kui sul on nii palju mune, et neid jagubki vaid mõne korvi jaoks, siis neid omakorda poolitama hakates kindlasti ei võida. Seega tasub väiksemate võimaluste korral pigem teha ühte asja korralikumalt. Nii ei tunnegi ma enam süümekaid, kui ettevõtlusse investeerin ja oma kirjastust arendan, vaid mõistan, et see ongi samasugune investeering. 

Sel teemal olen viimase aasta jooksul panustanud võõrkeelse kirjandusele laienemisele. See on olnud kulukas, sest õigused tuleb välja osta tihti üle poole aasta enne raamatu ilmumist. Nüüd aga tundub, et investeering on ennast ära tasunud ja ilmunud on juba päris mitu raamatut, mida ise väga naudin ning ka lugejad kiidavad. Järgmised lepingud on tehtud ja jätkame matka.  

***

Raha pole eraldi välja toodud. Samas kui kõik eelnevad on tehtud, siis ongi üldse võimalik raha teenida. Ja samas on raha vaja, et mitmeid neist investeeringutest teha. Terviklikkus.  

Kõige olulisem on aga mõistmine, et need erinevad valdkonnad on vajalikud ning et neisse panustades panustadki enda terviklikkusesse. Samuti ümbritsevasse, sest inimesed, kellel on endaga kõik korras, ei mürgita ümbrust. Olgu siis sõnade või tegudega. Neid valdkondi ignoreerides on väga raske terviklikkust tagada ja seega ka teistele midagi anda. 

Millised valdkonnad lisaks minu poolt nimetatutele sinu arvates esmast investeeringut vajavad?

*** 

Suunamudimise august on mu isiklik väljakutse, mille raames mõtisklen iga päev ühel enesearenguga seotud teemal. Jagan neid mõtteid oma FB grupis Lugedes rikkaks (enese- ja ajajuhtimine). Eesmärk on augustikuu lõpuks selgemaks saada, et kas olen oma eluga õigel teel ning vajadusel liikumissuunda veidi mudida. 

Eelmised postitused sel teemal leiad siit: 

2.08 - Kuidas ja kuhu sa augustiks koos minuga oma elu saad pöörata? 

3.08 - Suunamudimise august: kelleks sa jaguned?  

6.08 Kahtle jälgedes!  

9.08 Suunamudimise august: loe läbi üks lasteraamat!

13.08 Sul pole kontorolli! Lepi sellega!

***

Foto autor Triin Künnapas 
Mina olen Heli Künnapas (39), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (12a, 10a, 9a, 7a ja 3 a).  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 20 raamatu (sealhulgas menukas noorteraamat ,,Mälestusteta suvi" ja romantilised lühiromaanid ,,Valss Pärnu rannaliival", ,,Helisevad ööd saarel" jne- see oli minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldasin ühe romantilise jutustuse üle kuu).
 
Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Eriline tähelepanu on noorteraamatutel ning ajaviitekirjandusel. Suviti korraldan lastelaagreid. 
 
Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi http://midaheliluges.blogspot.com



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar