reede, 6. august 2021

Kahtle jälgedes!

Tänane mõte on lühike: kahtle jälgedes!

Viimastel päevadel on taas saanud veidi rohkem autoga ringi sõita, sest suuremad poisid on laagris  ja ikka tahaks nende esinemist ka näha. Üks tark inimene kunagi ütles, et pean laste esinemisi vaatama ja neid selles toetama nii kaua, kuni näha on, et neile see oluline on. Et see pole ülehoolitsemine, vaid annab lastele turvatunde. No ja nii ma siis sõidan.

Teel olles aga mõistsingi, et on loomulik, et kuhugi minne kasutame ikka teed, mis on juba ette valmis ja paljude poolt sisse käidud. Milleks ise avastada midagi, mis ammu olemas on?

Samas on tee peal eelkäijate jälgi- pidurdamise, kiirendamise, valede pöörete jne. 

Elus on muudel teemadel samamoodi. Tee on ees. Polegi oluline, kas see tee on sirge või kurviline, aga enamasti on mingi tee ees. Sellel ja eelkäijate jäljed. See, mille järgi me õpime, et kuidas peab, tohib ja on õige. Nii veedamegi suurema osa ajast elust õppides seda, kuidas mahtuda jälgedesse, mida eelnevad on teinud. 

Aga see ei pea alati ainus tee olema! 

Jälged ei pruugi alati õiged olla! 

Tee peal on autode jäljed mõnikord pidurdamisest, mõnikord kiirendamisest, mõnikord aga valele teele pööramisest, aga tavaliselt vaataja ei saa aru, millised jäljed need konkreetsed on. Nii on ka muudes valdkondades-  võid proovid ennast kellegi teise jälgedesse suruda, aga sa ei tea, kas teisest inimesest jäid need jäljed siis, kui ta pidurdas, hoogu juurde pani või hoopis sealt valele teele keeras. 

Kui kõik hakkas igas valdkonnas kõike ise nullist aretama, läheks meil hiiglama kaua aega, et üldse midagi tehtud saaks. Nii on mõistlik üldkasutatavad teerajad selgeks õppida. Aga alati tasub mõtlemine ja tunded lahti hoida selleks, et mõista, mis veel on võimalik. Mida veel saaks teha? Millisel viisil saaks sama teekonda paremini või vajadusel kiiremini käia?  

Pole mõtet oma liikumisuunda sulgeda lausega, et: "Aga teised siit ei läinud!" Ju neil polnud vaja. Või polnud neil selleks valmisolekut. Sa ei tea seda. Isegi kui nägid teisi minemas, siis sa ei tea, miks nemad just sellise raja ja liikumisviisi ja -kiiruse valisid. 

Seega ole teadlik teest, mida "kõik käivad", aga samas julge kahelda jälgedes, mis on enne sind jäetud!

Head kahtlemist! 

***

Suunamudimise august on mu isiklik väljakutse, mille raames mõtisklen iga päev ühel enesearenguga seotud teemal. Jagan neid mõtteid oma FB grupis Lugedes rikkaks (ense- ja ajajuhtimine). Eesmärk on augustikuu lõpuks selgemaks saada, et kas olen oma eluga õigel teel ning vajadusel liikumissuunda veidi mudida. 

Eelmised postitused sel teemal leiad siit: 

2.08 - Kuidas ja kuhu sa augustiks koos minuga oma elu saad pöörata? 

3.08 - Suunamudimise august: kelleks sa jaguned?  

4.08 - Suunamudimise august: jaluta mõtete mõtlemise jalutuskäike 

 

***

Foto autor Triin Künnapas
Mina olen Heli Künnapas (39), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (12a, 10a, 9a, 7a ja 2 a).  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 20 raamatu (sealhulgas menukas noorteraamat ,,Mälestusteta suvi" ja romantilised lühiromaanid ,,Valss Pärnu rannaliival", ,,Helisevad ööd saarel" jne- see oli minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldasin ühe romantilise jutustuse üle kuu).
 
Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Eriline tähelepanu on noorteraamatutel ning ajaviitekirjandusel. Suviti korraldan lastelaagreid. 
 
Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi http://midaheliluges.blogspot.com



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar