kolmapäev, 23. september 2015

Kes saab raha Kultuurkapitalilt?

Ma pole ainus inimene, kellel tekib kord kvartalis küsimus, et kes saab raha Kultuurikapitalilt?

(kogu selle postituse selgituseks siis nii palju, et eile öösel sain taaskord eitava vastuse ühele oma taotlusele)

Oma arust tean ka nüüd päris mitut kirjainimest, aga keegi neist, keda mina tean, pole viimaste aastate jooksul Kultuurkapitalist raha saanud. Kas ma ei tunne piisavalt andekaid kirjanikke? Või on tõesti kusagil olemas mingi omade ring, kellel vaid jätkub?

Loomingu hindamine on alati olnud pikalt vaidlusi pakkuv küsimus. Kuidas hinnata, mis on hea ja mis mitte? Kuidas hinnata seda, milline kirjandus (ja muu looming) on vaid hetkeks ja mis jääb pikemaks ajaks inimesi mõjutama?

Olen juba varem rääkinud, et tihti tohutult üleskiidetud teosed on need, mida nö tavainimene pole kunagi kuulnud-näinud ja kui ka puutub, siis ei saa neid loetud, sest on keerulised või segased või mõttetud. Ei, see ei tähenda, et hinnatud kirjandus peaks olema kõigile söödav ja pigem peaks tõesti ikka inimesed vaeva nägema, et ennast harida... Aga no nimesid nimetamata- olen püüdnud ka neid tohutult auhinnatud teoseid lugeda aegajalt ja no kunstist oli minu arust asi kaugel. Kas sellised teosed saavad hinnatuks tõesti seetõttu, et on õigete inimestega kunagi õiges kohas... joodud vms? Sõbraga koos kartuleid võetud? Või on tõesti need ühed ja samad näod andekamad, kui need, keda Kultuurkapital ei märka (kuigi mujalt on ju auhindu saadud...)?

Laenutuste edetabel... kriitikute lemmikud... müügi edetabel... need on minu seniste tähelepanekute järgi täiesti erinevad nimekirjad. Kas need peakski samad olema?

Aga no vägisi tekib küsimus, et kuidas siis tõusta Kultuurkapitali poolt tunnustatud kirjanikuks? Ja kas sel juhul ka inimesed mu teoseid edaspidi loeksid?

Ei, kibestunud väga ei ole. Aga no tahaks ka aru saada oma kohast kirjandusmaastikul... ja äkki peaks tõesti pillid (arvuti) kotti panema, kui valitud kirjanike nimekirja ei mahu?

3 kommentaari:

  1. Just! See on jah imelik kuidas osad kirjanikud (kelle teoseid ei laenutata ega osteta) saavad iga kord toetust ja paljudel pole lootustki. Just nendel kelle omi ostatakse ja laenutatakse. Ebaõiglus valitseb igal sammul juba me ühiskonnas.
    Ma juba ammu enam ei küsigi, sest ma ei kuulu "onupojapoliitikute" (pole tutvust ja ei oska pugeda ja ei joo bossudega) lemmikute hulka...

    VastaKustuta
  2. No kuulge, kirjanaised! See on ju õiglane kui toetust saavad need, kelle teoseid ei laenutata osteta ega loeta - ka nemad tahavad elada!!! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aaa... see on ka hea mõte, Ahti! Nii ma ei osanudki asja näha ;)
      p.s. kui ma siin niiviisi vingun, siis ma ei saa Kulkast midagi ka edaspidi ;)

      Kustuta