esmaspäev, 8. veebruar 2021

Kuidas oma elus uut peatükki alustada? 10 soovitust, kuidas see lihtsamaks teha.

Mõnikord lihtsalt on nii, et tuleb uuesti alustada. Või nii vähemalt öeldakse. Tegelikult on meil kõigil üks ja ainus algus. Ütleme siis nii, et mõnikord saab teed pöörata. Teises suunas minna. Vahet pole, kas see on vabatahtlik või sunniviisiline, aga aegajalt me teeme seda kõik. Mina ka. 

Täna jäigi netis suvaliselt kolades ette artikkel, kus anti soovitusi, kuidas oma elus uut peatükki alustada. Kuna viimasel ajal olen endagi elus mitmeid neid praktiseerinud, siis mõtlesin siiagi kirja panna. Kusjuures ise hakkasin lihtsalt proovima seda, mida tundsin, et hetkel vajan. Seega oleks mul ehk veidi lihtsam olnud, kui oleksin seda artiklit varem lugenud.Panen artiklist loetu ning enda kasutatud mõtted kokku. Äkki kellelgi neist kasu. 

Kui pead oma elus uuesti alustama või teel pöörde tegema, siis siin on 10 viisi, mis selle lihtsamaks teevad: 

1. Planeeri esimese kuu ajakasutust ja tule rutiinist välja

Täpselt sama päevakava ja tegemiste järgi jätkates ei tule elu uuendamisest midagi välja. Nii on see lihtsalt sama elu, mõne muudatusega. Mõistlik on kõik plaanid ümber vaadata ning vähemalt mingis osas uued teha. 

2. Muuda enda energeetilist seisundit

Lihtsamalt öeldes - muuda seda, kuidas ennast hetkel tunned ja milline su seisund on. Kõige lihtsam viis on selleks minna jalutama või aktiivsemat sporti tegema. Minu suur lemmik on teleka ees kõva häälega lemmiklauludele kaasa laulda ning tantsida. Hea on sidrunivee joomine. Põhimõtteliselt kõik, mis kehas ja meeles toimuvat liigutab. 

3. Tee midagi erilist

Aegajalt on hea uusi asju proovida, kuid uue tee alustamine on hea aeg teha midagi täitsa teistmoodi ja erilist. Midagi sellist, mida siiani oled edasi lükanud või kartnud. 

4. Avasta, mis SULLE meeldib

Uuele teele asumine on hea aeg taaskord avastada, mida sa tegelikult teha tahad, kui keegi ei keelaks. See on võimalus leida see, mis sind õnnelikuks teeb ning naeratama paneb. Hämmastav on mõelda, kui paljudest väikestest mõnudest oleme valmis kellegi teise pärast loobuma ... rääkimata sellest, et teised inimesed tihti ei ootagi seda, vaid me ise lõpetame endale meeldivate kogemuste pakkumise ära eeldades, et teistele see ei meeldi. 

5. Ole end vastu lahke ka tagasilanguse hetkedel

Iga muutus on raske. Iga muutus toob hõiskavaid rõõmuootusi helge tuleviku pärast ning samal ajal ka segadust, hirmu, möödunud helgete hetkede kaotamise pärast kurvastamist. Mõistes, et iga muutusega on sellised tagasilangused normaalsed, on lihtsam enda eest neil hetkedel hoolitseda või vajadusel ka abi küsida. Kindlasti on teraapiline kirjutamine. See annab endale ka võimaluse hiljem vaadata, kuidas ennast tundsid.

6. Pühendu millelegi suuremale

Endale mõeldes on lihtne kokku joosta. Olgu see hea või halb aeg. Pisikesed asjad hakkavad tunduma ülisuured. Kui aga keskenduda millelegi suuremale, siis saab mõõtkava taas paika. Konnatiigi mõõtkava kaob ära ning suurena tunduvad probleemid jäävad tahaplaanile. 

7. Kirjuta oma lugu ümber

Uued algused on hirmsad, ebaselged, aegajalt kurvad. Samas on see suur ja eriline võimalus vaadata üle kõik see, mida enda kohta usud. See, mida teised arvavad, sõltub nende maailmapildist. Seda otseselt muuta ei saa. Aga tihtilugu võtame enda looks selle, mida teised inimesed meist räägivad. Aeg on eemale joosta kõigist inimestest ja kohtadest, kus räägitakse lugu, mida sa ise enda kohta ei usu ning mida ei kavatse elada. Uus algus on võimalus ise enda kohta lugu kirjutada ning seda elus praktiseerida.

8. Õpi probleeme lahendama

Vanasse olukorda ei pea tagasi pöörduma sellepärast, et uuele teele asudes satud kokku probleemidega. Uus olukord tähendabki uusi probleeme. Liikumine toob alati kaasa selle, et "kõik, mis liigub, see kulub". Nii tuleb õppida, kuidas probleeme lahendada, mitte vältida. Uus olukord toob tihti lauale probleemid, mis on varem lihtsalt lahendamata. Nii on see ka hea võimalus avada paised, mis on pikalt kogunenud, kuid mida on välditud. Jah, seejärel on korraks kõigil vastik ja paha, aga see läheb üle ning siis on ju kõigil hoopis parem ning algab tervenemine.

9. Ela hetkes! 

Uuele teele asudes ei pea, ega saagi teada kõiki vastuseid. Jah, see on hirmus. Elamine üldse ongi hirmus. Õnnelik olemine on ka alati hirmus, sest õnn võib lõppeda. Hulga lihtsam on olla õnnetu, sest selle lõppemist ju ei karda. Aga äkki riskiks? Uues olukorras on aga oluline hakkama saada praeguses hetkes, mitte teada kõike seda, mis tulevikus saama hakkab. 

10. Naerata endale! 

Kõigil inimestel on oma eludega piisavalt tegemist, nii et kipub tõsi olema mõte, et teiste muredega tegelevad vaid need, kes tahavad sellest kahjurõõmu tunda või kuidagi enda kasuks ära kasutada. Nii ongi ka uue tee alustamise oluline osa naeratus. Mitte mingi võltsnaeratus, et kellelegi midagi näidata, vaid selline, mis teeb sinu ENDA enesetunde paremaks sinu enda jaoks. 

 

Need on siis mõned mõtted, mida endale elu pöördepunktis teha, sest ... nii on lihtsalt!

 

 ***

Foto autor Triin Künnapas
Mina olen Heli Künnapas (38), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (12a, 10a, 8a, 6a ja 2 a).  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud 21 raamatut (sealhulgas menukas noorteraamat ,,Mälestusteta suvi" ja romantilised lühiromaanid ,,Valss Pärnu rannaliival", ,,Helisevad ööd saarel" jne- see oli minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldasin ühe romantilise jutustuse üle kuu).
 
Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Suviti korraldan lastelaagreid. 
Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi http://midaheliluges.blogspot.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar