laupäev, 24. oktoober 2015

Helista kohe politseisse

Ma olen viimasel ajal päris populaarne. Sri Lanka inimõiguslased tahavad kohtuda, rootslased helistavad ja nigeerlased külastavad mu kontot. Kahjuks või õnneks pole tegemist mu kõrgelennulise kirjaniku- või poliitikukarjääriga, vaid interneti kuritegudega.

Mina ei ole väga kiire politseisse helistaja. Ma ikka mõtlen mitu korda, enne kui mõnest probleemist teatan. Alati mõtlen enne, et äkki neil on midagi olulisemat teha. Samas- kui ma mõne kriitilise juhtumi korral sain kogemuse, et kui väga on vaja, siis neist abi ei ole, siis ma enam väga ei karda nähtust teavitada. Eriti kuna enamasti võiks mu infost ju kasu olla.

Viimastel nädalatel olen äkiliselt korduvate netirünnaku katsete osaliseks saanud. Mina lihtsalt kustutasin sõnumeid ja e-maile. Herlend aga helistas minu eest kohe politseisse. Ja nemad olid õnnelikud. Politsei käskis ka edaspidi iga sellise smsi, telefonikõne või e-maili korral teada anda.

Sellepärast annangi nüüd aru, milline on minu viimaste nädalate kübersaak olnud:

- paar ingliskeelset smsi numbrilt +33623491406 , milles teatatakse, et nad esindavad Tamil civil society´t (kuidasiganes seda tõlkida)Prantsusmaalt ja tulevad 19-20.oktoobril 2014 Tallinnasse, et arutada inimõiguste probleeme Sri Lankal. Soovivad abi kohtumiste korraldamisel. Selleks peaksin ühendust võtma e-maili teel: mohanrajBoscomm@gmail.com

- Rootsi numbrilt tulnud kõne +4645728005 . Kuigi mul on sõbrad Rootsis, kes ka tõenäoliselt oleks võinud helistada, siis sellele kõnele ei vastanud. Herlend pärast googeldas ja tuli samuti rootsikeelsetelt lehtedelt välja info, et see number korraldab "telefoniterrorit"

- e-mail, mille saatjaks näitas "google". Saatja aadressiks: petra.prints@gmail.com .Kirja sisu:

Lugupeetud kasutaja,
Tundub, et keegi üritas sisse oma kontole alates Nigeria 22. oktoober kell 10:04 kasutades Firefox Windows 7. Sinu konto on ohutu; me lihtsalt tahtsin veenduda, et see olid sina, kes üritasid sisse kuskilt uut. Kui te ei arva, et see olid sina, siis kliki siia sisse logida
Gmail, et saaksime sõelub mõne sammu pidada oma konto ohutu.
The Gmail Team


Minu esimene reaktsioon oli loomulikult parooli vahetamine. Kuna kevadel alles mu konto langes Nigeeria rünnaku ohvriks, siis oli reaalne hirm selle kordumise ees. Eriti kuna viimastel päevadel olen saanud kirju mitmelt sõbralt, kes on jälle kusagil välisriigis "hätta jäänud".

Nende tekst on siis taaskord midagi sellist, et nad on kusagil välisreisil hädas ja neile tuleb raha saata.

Olgem kõigist sellistest kahtlastest asjadest teadlikud. Mõnele tundub see väga loogiline, aga kui kokku pole puutunud, siis võivad ka muidu täitsa normaalsed inimesed (jah, irooniline sildistamine!) küberrünnaku osaliseks saada.

Ole ise ettevaatlik! Kahtlastest kõnedest, smsidest ja e-kirjadest aga teavitage politseid! Ehk aitab see kaasa mõnegi päti kättesaamisele!

2 kommentaari:

  1. Sain ka täna mingi kahtlase meili googlelt, mille meiliaadress oli äärmiselt kahtlane ja muidugi kirja sisu oli küll väga vigases eesti keeles ja nüüd peale sinu postituse lugemist läksin ja muutsin oma parooli kähku ära :)

    VastaKustuta
  2. Parooli vahetamine jah esimene samm. Aga kindlasti tasub ka politseile teatada. Ma ei tea küll, kas ja mida nad teha saavad, aga no mida rohkem meid on, seda tõenäolisem ,et midagi ikka tehakse. Mul on kevadest küll väga halb kogemus sellega, kui gmail kaaperdati. Raha ma küll õnneks kellelegi ei saatnud.

    VastaKustuta