kolmapäev, 1. juuli 2015

Plot point #1

Peeter Helme ütles Klassikaraadios mu esimest raamatut arvustades, et ma tean, kuidas romaani üles ehitada. Otse loomulikult mul polnud sellest tegelikult õrna aimugi ja ma kirjutasin lihtsalt üles lugusid, nagu nad minuni jõudsid. Lugusid, mida ise lugeda tahaks.

Tänu Helme sõnadele tulin nüüd oma kuuendat raamatut kirjutades aga selle peale, et peaks uurima, kuidas raamatut kirjutatakse. Teoorias olen nüüdseks juba palju-palju targem. Näiteks, et raamatus peavad olema plot point´id (süžee pöördepunktid??- kuna teooriat loen inglise keeles, siis ma ei teagi, kuidas seda täpsemalt tõlkida). Need on siis kohad, kus tegelase või tegevusega midagi muutub nii, et kõik on hoopis teisiti. Niiviisi teadlikult on väga huvitav raamatut kirjutada.

Kusjuures tegelikult pole üldse nii lihtne otsustada, et milline sündmus on nüüd ikka SEE, mis tegelase elu tohutult pea peale pöörab. Ma olin natuke mures, et kuidas ma ei suuda otsustada, milline on see plot point #1 ja milline teose keskpunkt... siis aga sain aru, et tegelikult on ju elus ka nii, et hetkes olles ei tea me, et see on SEE.

Me kasvame sisemiselt kogu aeg. Areneme. Kas just kaaslastega samas suunas...kas just selles suunas, kuhu ise tahaksime... aga igatahes kasvame. Nii võime tagant järgi targalt öelda, millised on meie elu pöördepunktid. See hetk, kui said aru, et kõik on teisiti.

Kuidas saaks aga teha nii, et hetkes olles taipakski, et nüüd ongi teisiti? Usun, et ma pole ainuke, kes on korduvalt mõeldnud, et nüüd on see hetk ja nii enam edasi ei saa... ja siis hommikul ärgates on kõik hoopis teisiti ja eelmine päev tundub teisiti...ja muutunud pole nagu midagi ja samas on kõik... Kui see nüüd ka väga segane tundub, siis need, kes on nii tundnud, saavad kindlasti aru, mida ma mõtlen.

Nii peab vist leppima, et aeg annab meie eludele hinnangu ja piirid, mille raames toimunut sildistada. Elu plot point #1, keskpunkt ja muud verstapostid joonistuvad välja alles hiljem. Ja tundub, et pean ka raamatu siiski lõpuni valmis kirjutama ja seejärel alles saan päris täpselt aru, milline olukorda muutvatest sündmustest on SEE üks ja olulisim.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar