esmaspäev, 6. juuni 2022

Mis sa tegid? Mis sa tegid? Mis sa tegiiiid?

Suvevaheaeg peaaegu käes, nii et alustame ikka laulusammul (või sul ei kummita nüüd: "Mis sa tegiiiid?"). Mõte aga selline, et siit tuleb üks lihtne "mis-sa-tegid"-postitus.

Täna on nüüd nii, et mul on tõesti vaheaeg käes. Jah, ühel lapsel veel üks eksam ja tund ning homme taas Kadriorus esinemine. Teine ka veel tundi viia, aga ... siis on nagu peaaegu kõik. Hunnik tunnistusi ja kiituskirju on juba lauanurgal olemas.

See tähendab, et eile õhtul olin asjalik ja istusin näpud mullas. Mingi osa asju ikka juba mitu nädalat tagasi maha topitud, aga eile sai ka päris suur töö ära tehtud. Sel aastal on nii külm ja vihmane olnud, et polegi nagu süümekaid, et osad seemned varem mulda ei saanud. 

Ausalt, ma igal aastal mõtlen, et kui tahan asju mitmes järgus maha panna, siis kindlasti kirjutan üles, kus miski on. Või vähemalt märgin üles, et millisel vaol midagi on. Seekord olin taas kindel, et kirjutan kõik üles, aga no põllul olles pole ju kohe võimalust ja hiljem ununeb  ja ... Mõtlesin, et saan ju vähemalt selle järgi aru,  et milliste vagude harjad on maha aetud, et nendesse on järelikult midagi pandud, aga ... siis tuli mitu nädalat vihma ja ... kõik vaod näevad ühesugused välja, nii et ... Ma panin igatahes eile palju seemneid maha.

Isegi lillepeenardeni jõudsin. Päris mitmed püsikud said umbrohust üles leitud. Samuti on jätkuvalt olemas maasikad. Äge! 

Sel aastal on aias mõnus avastamisrõõm. Eelmisel sügisel tellisin Timo Panini käes hunniku lillesibulaid (ee ... tegelikult tellisin ka aasta varem, kuid seekord said need ka mulda pistetud). Nüüd siis äge vaadata, et kust miskit välja tuleb ja milline uus lilleõis välja näeb ... eriti kuna ma tegelikult ju ei mäleta, mida tellisin.  

Poeticus talunartsissid on sel aastal ka õitsemisrekordi teinud. Sellist aastat ma ei mäleta. No nii ilusad ja nii hästi lõhnavad. Lihtsalt imeline. Isegi õpetajatele jätkus neid sel aastal. Tuppa vaasi tassisin ka neid täitsa süümekateta. Õues õitsevad ju ka nagunii ära.

Tegelikult pole mul õrna aimugi, mis kogu sellest põllumajandamisest välja tuleb, sest eile pistsin kõrvitsataimi ujuma. No tegin labidaga augu sisse, aga muld nii märg, et põhimõtteliselt ujus muld auku pistetud taime ümber. Tuli meelde küll, miks me siin mitu aastat põllumajandusega üldse ei tegelenud. Aga  no ... vaatame. 

Minu noortekas "Mälestusteta suvi" 2.osa on päris mitmendat päeva Rahva Raamatu noortekirjanduse müügiedetabeli 1.kohal. Hing, süda ja kõik muud kohad hõiskavad. No see on lihtsalt nii äge!!! 

Tänane päev on kulgenud artiklite ja igasugu planeerimise tähe all. 

Artiklite teemal jätkub koostöö Nipiraamatuga. Eelmise kuu ajakiri ja ka minu artikkel ka alles ilmusid ja on seega poodides saadaval. 

Kuigi eelmised kuud läks põhirõhk laste kooliaasta lõpetamisele, siis nüüd ikka 30 000-eurone väljakutse taas esikohal. Homme näiteks alustan FB grupis Lugedes Rikkaks sissetulekute suurendamise 6-päevast väljakutset. Sellega liitumiseks pead liituma grupiga ning sealt näed juba homme videoid ja muid postitusi, kus sissetulekutse suurendamisest räägime. 

Üha rohkem mõtlen nii Heli Kirjastus OÜ kui Lugedes Rikkaks OÜ puhul assistendi palkamisele. Mul on ikka juba päris palju asju, mis takerduvad selle taha, et kogu oma võimaliku tööaja täidan ülesandeid, millega ka assistent hakkama saaks. See tähendab, et tööd, mida ainult mina teha saaks, jäävad tegemata. Aga reaalselt assistendikoha loomiseni jõudmiseks pean veel suutma oma asju veidi paremini süstematiseerida. Olen oma mõtlemises aga selle teemaga juba päris kaugel, nii et ilmselt varsti julgen päriselt selle sammu ära astuda.  

Õhtul hakkan mõnulema uue tõlkeraamatu käsikirjaga. Suurem osa sellest on juba eesti keelde tõlgitud ning ilmselt sügisel tuleb välja. Raamatuks siis Robinne Lee "The Idea of You". Siiani ei saa ma täpselt aru, kas seda lugeda noortekaks või mitte. Ilmselt aga päris noorteraamatute sarja see siiski ei lähe. Fännivideo raamatu kohta on siin: 

Kirja tahaks saada ka uued suhtelood Nelli Teatajasse. Sinna olen ka ikka aegajalt kirjutanud. Inimesed on ju nii põnevad. 

Täna uurisin ka rahatargematelt naistelt, et mida maja suhtes peaks tegema. Kas ma peaks rabelema, et seda välja osta või peaks lihtsalt müüki laskma ning  tõesti puhtalt lehelt alustama? Fakt on see, et veninud teemad tuleb kokku tõmmata, kuid kooliaasta jooksul laste kõrvalt lihtsalt polnud selleks jõudu.  

Eesootava nädala tegemist nimekiri sai igatahes 2-leheküljeline. Ülimõnus tunne on ikka näha, kui kooliaasta lõpus hakkasid lastel hinded välja tulema ning üksteise järel said teemad korda. Ise on ikka lihtsam koolis käia - tead, et mis seis teemadega on. Laste puhul muudkui õpetad õppima, aga samal ajal pead kontrollima ja siis samal ajal mitte kontrollima, et nad õpiks ka ise kontrollima ja ise õppima ... aga pead teadma, kus on see piir, et kui palju sekkuda ja kui palju mitte, sest kui liiga vara sekkud, siis ei olegi neil vaja ise vastutust võtta, kuid samas kui liiga vähe sekkud, siis ei õpi nad seda, mis võiks olla lõpptulemus, kuhu küündida, sest tundub, et põrand ongi lagi. Aga noh - suvevaheaeg, eks ole! 

Suvevaheajal on tavapärane mõtlemiskoht - mille eest saavad lapsed raha teenida? Just selles mõttes, et mis oleks tark. See on täitsa eraldi teema, aga lühidalt öeldes ei usu ma, et lapsed peaksid oma toa koristamise jms eest raha teenima. Samas olen neile näiteks lugemise eest maksnud. Ehk et nüüd on aeg sellele mõelda, kuidas sel suvel teenimise teemat lahendada. 

Fakt on see, et iga teekond hakkab pihta eesmärgist, et oleks teada, kuhu poole on vaja liikuda. Ja samal ajal on liikumise alustamiseks vaja teada, kus oled. Nii tulebki aegajalt ka selliseid lihtsaid planeerimisi ning selguse otsimise hetki võtta, sest muidu ei saagi kuhugi liikuda.

Mis sa täna enda teekonnal edasi liikumiseks tegid? 

***

 
Mina olen Heli Künnapas (40), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (13a, 11a, 9a, 7a ja 3 a).  
 
Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 30 raamatu. Kirjutan noortele, lastele, ajaviiteromaane ning enesearengu teemal. Ehk paberile saavad kõik lood, mille puhul on tunne, et need võiks kellelegi kasulikud olla ning vähemalt mõne inimese maailma kuidagi paremaks teha.
 
Minu kirjutatud raamatud leiad siit: Heli raamatud. 
 
Minu kirjastuses avaldatud raamatud leiad siit: Heli Kirjastuse raamatud.  
 
Raamatutest, mida ise loen, kirjutan lugemisblogis siin: Mida Heli luges.  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

FB grupis Lugedes Rikkaks jagan oma teadmisi ja kogemusi
enesearengu- ja ajajuhtimise teemal. Sel teemal olen välja andnud ka mitmeid raamatuid ja märkmikke. Need leiad siit: enesearengu matrjalid

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar