reede, 14. jaanuar 2022

Kuidas teenida lisaraha?

Elektriarved ning sellega kaasnev üldine hinnatõus on paljudele tekitanud küsimuse, et kuidas tavapärasest erinevate rahaliste ülesannetega hakkama saada. Väga hea, kui on juba olemas meelerahufond ja hädaabifond, kust suurima vajaduse korral saaks täiendavaid kulutusi ajutiselt katta. 

Aga kui neid ei ole? 

Kui elamine käiski palgapäevast palgapäevani? 

Ja kes ütleb, kui pikk või lühike see "ajutine hinnatõus" on? Enamasti hinnatõus on tulnud, et jääda.

Praegu pole küsimus selles, kas senised valikud olid õiged, vaid et kuidas uute kuludega hakkama saada Loomulikult tuleb tegeleda oma üldise rahalise olukorra parandamisega, aga mõtlen seda, et praegu ei saa kinni jääda halamisse, et "kui ma oleks varem targemaid otsuseid teinud...". 

Nii ongi tänane küsimus, et KUIDAS TEENIDA LISARAHA? 

Esimene samm on kirja panna, millised on sinu oskused ja teadmised, mille eest keegi võiks raha maksta. Paber ja pliiats on head abivahendid, kuna siis jääb tulemus silme ette ning see paneb mõtte omakorda tööle ja saad nimekirja soovi korral täiendada. 

Kui midagi pähe ei tule, siis tasub näiteks vaadata erinevaid tööpakkumiste portaale ning uurida, mida/keda otsitakse. See ei tähenda, et peaksid sealt mõnele töökohale kandideerima, vaid vaata, millised on oskused/teadmised, mis välja tuuakse. Üksi (uute arvete pärast paanikas olles) võib tekkida tunne, et sul polegi ühtegi oskust, ega teadmist. Teiste otsinguid lugedes on aga lihtne avstada, mida kõike ollakse valmis tellima, mida sa ehk tegelikult tead/oskad. 

Sirvida võid näiteks selliseid portaale: 

- CV Keskus

- CV Online

- GoWorkaBit

- PocketPro

- Treamer   

- Eesti Töötukasssa 

- piirkondlikud FB grupid nimega "Tööpakkumised ... (sisesta siia sobiv piirkond)"

Ükski portaal, ega kellegi teise töökuulutus ei anna sulle loomulikult oskusi juurde, kuid see võib tuua mõistmise, mis sul juba olemas on ja mida oled igapäevaselt iseenesestmõistetavaks pidanud. 

 

Millised on tööd ja tegevused, mille eest ollakse nõus maksma? 

Siin aga on üks väike nimekiri töödest ja tegevustest, millega võiksid lisaraha teenida, kui sul on sellealaseid teadmisi/oskusi/huvi:

Füüsilist kohalolu vajavad tööd (eeldavad, et elad samas piirkonnas või liigud töö asukohta)

-  lastehoid - tegelikult saab seda teha ka asukohavabalt. Näiteks sellise lehe kaudu: E-lapsehoidja. Taas on õhust öiste lasteaiakohtade loomise teema. Tihtilugu ongi lastehoidu vaja tavapärasest lasteaiapäevast erineval ajal.

- puhastusteenused 

- Bolti autojuht- eeldab auto olemasolu ning linna võiks ikka ka tunda

- asendusõpetaja- eeldab kõrgharidust ning ühte kolmest: kas pedagoogilist haridust, töökogemust noorte ja lastega või üldisemat protsesside juhtimise kogemust. Pakkumisi ja rohkem infot leiad siit: Asendusõpetaja! 

- Bolt ja Wolt kuller

- hooajalised abitööd - näiteks kuuskede istutamine, maasikate korjamine jne

- degusteerimiste läbiviimine poodides

- lemmikloomade hoidmine (nö hoiukodu)

- koertega jalutamine

- toitlustamine, catering - näiteks mõne toitumisprogrammi menüü järgi selle programmi jälgijatele toidukordade valmistamine 

- aiasaaduste kasvatamine

 

Asukohavabad tööd 

- raamatupidamisteenuse osutamine

- kodulehe haldamine - nii tehniline osa kui ka sisuga täitmine

- digiturundus

- eraõpetaja - neid vajatakse väga erinevates valdkondades. Eriti pärast nö koroonaõpet. Mina tellisin eelmisel aastal lastele näiteks eratunde solfedžos. Koeraga võtsime tunde kutsikakoolis (need polnud küll eratunnid, ega asukohavabad, aga mõte selles, et see, mida soovitakse õppida, on väga erinevad)

- kujundamine/küljendamine - raamatud, töövihikud ja muud sellised suuremad tööd on vaid üks osa. Kujundajat on vaja ka FBs kasutatavate materjalide või lihtsamate voldikute vms kujundamiseks. Lihtsamad tööd on ei ole keeruliseks, ega vaja ülikeerulist programmi, aga inimesel, kes neist midagi ei tea, on lihtsam neid tellida. 

- tõlkimine - eeldab väga head keeleoskust. Kui see aga olemas on, siis on näiteks ka FBs mitmeid gruppe, kust tööotsi leida. 

-  käsitöö, meisterdamine - sokid, kindad, käsitöökaardid, sallid jne 

- küsitlustele vastamine  

- andmesisestus

 

Kindlasti on veel häid mõtteid. Jaga palun ka, et millised on lisaraha teenimise võimalused, mida oled ise kasutanud? Või mida veel tead, kuid siin kirjas pole? 

Aitäh, et hoolid ja oma kogemusi jagad. Ehk keegi saab just siit mõtteid, kuidas oma olukorda parandada.  


***

Foto autor Triin Künnapas 
Mina olen Heli Künnapas (39), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (13a, 10a, 9a, 7a ja 3 a).  
 
Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 30 raamatu. Kirjutan noortele, lastele, ajaviiteromaane ning enesearengu teemal. Ehk paberile saavad kõik lood, mille puhul on tunne, et need võiks kellelegi kasulikud olla ning vähemalt mõne inimese maailma kuidagi paremaks teha.
 
Minu kirjutatud raamatud leiad siit: Heli raamatud. 
 
Minu kirjastuses avaldatud raamatud leiad siit: Heli Kirjastuse raamatud.  
 
Raamatutest, mida ise loen, kirjutan lugemisblogis siin: Mida Heli luges.  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

FB grupis Lugedes Rikkaks jagan oma teadmisi ja kogemusi
enesearengu- ja ajajuhtimise teemal. Sel teemal olen välja andnud ka mitmeid raamatuid ja märkmikke. Need leiad siit: enesearengu matrjalid


 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar