laupäev, 15. jaanuar 2022

Kuidas on andestamine kingitus iseendale?

Ilmselt on igaüks meist kogenud olukordi, mis jätavad sisse süüdistavaid tundeid kellegi teise vastu. Mõnikord tundub, et on asju, mida on elu lõpuni võimatu andeks anda. Maailma üks parimalt varjatud saladus on aga see, et andestamine on kingitus iseendale, mitte süüdistatavale.

Millised on viisid, kuidas endale andestamise kingituse teha saaksid?

Üks lihtsaim võimalus, kuidas sinu silmis milleski süüdi olevale inimesele andestada, on leida endas kaastunne. Selleks kujuta teda ette väikese inimesena. See kaitsetu tegelane ei oska olukordadega teisiti toime tulla kui rünnates. Tal ei ole oskusi, ega vahendeid, et oma kannatustega teisiti hakkama saada. See väike inimene kardab ja lihtsat püüab ennast kaitsta.

Kaastunde osutamise trikki tasub kasutada ka, et armsale pisikesele endale andestada möödalaskmised, mille eest muidu ehk pikalt veel ennast maha teha tahaks.

Andestamise teeb lihtsamaks ka mõistmine, et sul on võimalik oma reageeringut valida. Inimesed võivad sobimatuid asju teha erinevatel põhjustel. Võid valida vihastamise, kuni su veresooned lõhkevad või otsustada hoopis küsida, et miks seekord selline asi juhtus? Mida on mul sellest õppida, et edaspidi läheks teisiti? Mida see olukord minu enda kohta õpetas?

Mõnikord on olulisem olla õnnelik, kui õigust taga nõuda. Ebaõiglast olukorda võib jäädagi lahendama. See on pikk ja pingeline tee. Samas on igal hetkel võimalik teha otsus, et kinkida endale võimalus negatiivne juhtum unustada ning sellega tagaveetavat koormat vähendada.

Tee andestamiseks avab mõnikord see, kui vaatate asju teise nurga alt. Orjalikult oma reaktsioonidele allumise asemel on parem variant olla uudishimulik teiste inimeste suhtes. Nii võib avalduda, et tigetsemiseks polegi põhjust.  

Kõige olulisem on mõista, et see, mida ootad, seda ka saad. Kui oled pidevalt valmis, et teised sulle pettumust valmistavad, siis seda nad ka teevad. Lähenedes aga inimestele ilma ootusteta, koheldes neid ikka ja jälle puhta lehena, oodates ja lootes parimat, hoolimata kõigest, mis minevikus on toimunud, võid ülimalt armsate üllatuste osaliseks saada.

Oodates teistest pigem head, lood seda juurde. Nii oled andestades enda ümber loonud rohkem headust ja hoolivust. Just sellepärast ongi andestamine parim kingitus, mida endale teha saad.  

Millised on sinu viisid, kuidas endale ja teistele andestada? 

 

***

Foto autor Triin Künnapas 
Mina olen Heli Künnapas (39), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (13a, 10a, 9a, 7a ja 3 a).  
 
Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 30 raamatu. Kirjutan noortele, lastele, ajaviiteromaane ning enesearengu teemal. Ehk paberile saavad kõik lood, mille puhul on tunne, et need võiks kellelegi kasulikud olla ning vähemalt mõne inimese maailma kuidagi paremaks teha.
 
Minu kirjutatud raamatud leiad siit: Heli raamatud. 
 
Minu kirjastuses avaldatud raamatud leiad siit: Heli Kirjastuse raamatud.  
 
Raamatutest, mida ise loen, kirjutan lugemisblogis siin: Mida Heli luges.  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

FB grupis Lugedes Rikkaks jagan oma teadmisi ja kogemusi
enesearengu- ja ajajuhtimise teemal. Sel teemal olen välja andnud ka mitmeid raamatuid ja märkmikke. Need leiad siit: enesearengu matrjalid


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar