reede, 31. detsember 2021

2021.a lõppemas ja ikka veel elus? Väike kokkuvõte, et kuidas siis nii.

Mõne aastaga on nii, et ei jõua ära oodata, et see lõppeks. 2021.a on minu jaoks kindlasti selline pöördeline aasta, mille lõppemine oleks hea ... eeldusel, et järgmine tuleb teistsugune. 

Õppetunde oli palju. Nende läbimine on aga siis mõttekas, kui ikka midagi õpid ka. Nii ongi siin väike ülevaade teemadest, millega sel aastal hakkama sain või mis on käimas.  

Kuna elus on oluline terviklikkus, mitte edu ja ebaedu vaid ühes valdkonnas, siis olen ka siin oma tegemised erinevateks teemadeks jaganud.

 

Kuidas möödus minu 2021.aasta?

Raha

💰 avasin augustis Tulevas 3.pensionisamba. Viimase lükke selleks andis Taavi Pertmani raamat "Alustava investori käsiraamat", mille lugemise ajal selle sammu kohe ära tegin. Nüüd olen järjepidevalt sinna raha lisanud.

💰 augustis alustasin ka aktsiatesse inveseerimist. Siiani on enamik mu valikuid hästi läinud ning on vaid 2 aktsiat, mis suht järjepidevalt miinuses istuvad. Oma esimesed dividendid sain juba ka. Küll väikesed, aga see oli ikka megaäge tunne, kui pangakontol uhkeldas sõna "Dividendi". Investeerimissoovitusi kindlasti ei jaga, kuid ise vaikselt proovin ja õpin. 

💰 kirjutasin ja avaldasin lühikese käsiraamatu 


 "30 sammu laenuvaba eluni". Idee ise tuli nii enda kui mitmete minuga neil teemadel oma kogemusi jaganud inimeste mõtetest. Käsikirja lugesid läbi ning kiitsid heaks mitmed selle ala spetsialistid, nii et see andis julgustust juurde. Rahast rääkimine on alati riskantne, sest väga paljud tunnevad ennast kohe puudutatuna ning tahavad tõestada, et sa pole väärt, et neil teemadel sõna võtta. Käsikirja enne avaldamist erinevate nö proovilugejate peal katsetades nägin aga, kui vajalik selline teos on, nii et loodan väga, et see jõuab õigete inimesteni. 


Töö

📚 Heli Kirjastus OÜ kaudu avaldasin sel aastal 9 uut raamatut ning töövihiku "30 sammu laenuvaba eluni". Samuti sai alguse uute toodete sari "Kingitus raamatusõbrale", millest jõudsid kirjastuse kodulehele müüki esimesed padjad.

💬 Lugedes Rikkaks OÜ alt said valmis esimesed online-koolitused, mida saab näha ja osta Eduakadeemia lehelt.

📚 Heli Kirjastus OÜ käive ja varad on suurimad, kui kunagi varem. Ehk et kokkuvõttes oli parim aasta, mis mul kirjastuses kunagi on olnud. Esimest korda sain Kulkast toetust ka raamatu kirjastamiseks, mis oli samuti väga positiivne uus kogemus ning andis teadmise, et ju on midagi õigesti tehtud. 

🎶 MTÜ Põhja-Pärnumaa Hääl kaudu sain paar korda proovida kontserdikorraldust ning Pärnu-Jaagupi kirikusse paaril korral muusikuid kutsuda. Neid kontserte toetas samuti suures osas Kultuurkapital. Nii et see oli ka projektikirjutamise mõttes hea kogemus. 


Eraelu

⟺ lahutamisega oleme hetkel pigem lõhkumise faasis. Ehk selles, kus alustuseks tuleb kõik lahti võtta ja saada üksikud jupid, selleks, et teada, kuidas uus toimiv kooslus kokku panna. Kui jupid on eraldatud, puhtaks pühitud, siis saab uut kooslust koostama hakata. 

💪 tervis on nüüd igal juhul parem, sest isegi kui sitt on laiali ja seda keerutatakse ikka veel, siis ei ole enam midagi peidus, ega vaikselt pinna all hõõgumas. Stressirohked olukorrad pole kadunud, aga see on midagi muud. Ja kõige lihtsam ongi näha jah tervise järgi. Oktoobris sai küll koroonat põetud, aga seegi läks üsna kiirelt ja valutult. Ja tänu põdemisele sai lõpuks taas üle hulga aja näiteks ujulasse ja teatrisse minna. 

👥 erinevate "üllatuste" käigus sai sõprus- ja tutvusringkond ilusti revideeritud. Eks alati on öeldud, et kriisides selgub, kes inimene tegelikult on. Nende avastuste ja märkamiste eest olen väga tänulik, sest mõnedki muudatused tuli mul endal teha, mõned tehti minu eest. Mõte ja tulemus aga on sama. Kõige olulisem õppetund sõprade ja tuttavate teemal on aga see, et suhelda tuleb inimestega, kes toetavad sinu saamist paremaks. Kes tahavad, et oleksid halb või muutuksid halvemaks, et nad ise paremad välja näeks või et nad ise pingutama ei pea, nende jaoks ... on kusagil mõni teine sõpruskond. 


Looming

📚 kirjutasin ja avaldasin 5 raamatut, mille seas on 3 romantilis lühiromaani, noorteraamat "Uus tüdruk" (koos Lille Roometsaga) ning lühike käsiraamat "30 sammu laenuvaba eluni".

📚 kirjutasin valmis suurema osa uue lasteraamatu "Kust tulevad pahad poisid?" käsikirjast, mis on juba proovilugeja käes

📚 suurem osa noorteraamatu "Mälestusteta suvi" 2.osast on samuti valmis. Uus aasta algab selle lõpetamisega ning seejärel juba proovilugejale.

📚 mõtteid järgmisteks lugudeks on hiiglama palju ja loovus on hetkel küll väga lennukas.


Isiklik areng

📚 sel aastal mõistsin veelgi rohkem, et oluline on see, mis on mu sees, mitte ümber. Nii sai täidetud isiklik väljakutse lugeda aasta jooksul 100 raamatut. Sellest on ülevaade siin: Heli lugemisaasta 2021

💃mitu tervise(või pigem terviklikkuse)alast väljakutset sai samuti läbitud. Nendest tulid kaasa mitmed head harjumused, mis ehk püsivad. 

 

***

Nii et hoolimata pidevast ebakindlusest väljapoolt tulevate ... ootamatuste suhtes, läks ilmselt suht hästi. Kindel on aga, et eks siit saab vaid paremaks minna. Isegi kui veel tuleb mingid hullud orud ja mäed läbi käia, siis on see ikkagi teekond selguse suhtes.

Selle aasta jooksul õppisin kõige rohkem seda, et mul pole mitte midagi. Isegi lapsi mitte. Õigemini seda, et lapsed pole minu omad, olen alati rääkinud. Olen alati kindel olnud, et nad on siia ilma tulnud selleks, et saaksin neilt midagi õppida ja neile anda edasi seda, mida oskan. Aga oma tee valivad nad ise. Samuti ka selle, kui kauaks nad minu lähedusse jäävad. 

Sel aastal aga õppisin lahti laskma ka kõigest muust. Ei ole mõtet töötada mingi maja või muu asja nimel, kui tegelikult võib elukorralduse muutuse järel see kõik olematuks muutuda. Või tähtsusetuks. 

Nii saigi veel selgemaks, et olulisem on see, mis on su sisemuses ja mida keegi ära võtta ei saa. Külluslikult elamise teooriad ütlevad ka kõik, et oluline pole see, kui palju sul on raha, vaid see, kui kiiresti oled pärast kaotust võimeline uuesti raha tekitama, su võimekus raha teha.  

Kõigest kõige olulisem on aga aega veeta inimestega, kes soovivad, et oleksid parem! 

Peeglisse vaatan ülirahuliku südamega ja järgmiseks aastaks on eesmärk tegutseda nii, et endal oleks rahu südames ja mu tegevus ka ülejäänud maailmas aitaks levitada rahu, mitte sõda.

 

***

Foto autor Triin Künnapas 
Mina olen Heli Künnapas (39), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (13a, 10a, 9a, 7a ja 3 a).  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 30 raamatu (sealhulgas menukas noorteraamat ,,Mälestusteta suvi" ja romantilised lühiromaanid ,,Valss Pärnu rannaliival", ,,Helisevad ööd saarel" jne- see oli minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldasin ühe romantilise jutustuse üle kuu).
 
Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Eriline tähelepanu on noorteraamatutel ning ajaviitekirjandusel. Suviti korraldan lastelaagreid. 
 
Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi http://midaheliluges.blogspot.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar