esmaspäev, 9. oktoober 2017

Äri- kas laste tõttu või laste pärast?

Eelmisel nädalal esinesin Pärnu ettevõtlusnädala raames vestlusõhtul "Äri- kas laste tõttu või laste pärast?" Rääkisin oma kogemustest nii kirjastaja kui küülikufarmi pidajana. Mina esindasin seda poolt, kes praegu väikeste laste kõrvalt ettevõtlusega tegeleb. Õhtu teised esinejad olid Marika ja Urmas Tõke, kel lapsed juba suureks kasvatatud ning ettevõtluse kogemust peaaegu minu eluaja jagu.

Minu lihtne vastus oli- ma tegelen ettevõtlusega nii laste pärast kui tänu lastele. Vaba töögraafikuga töö on minu jaoks vajalik, et jõuaksin lastele vajadusel helikopterema olla ning neid õigesse kohta sõidutada, õppimisel aidata, koos olla. Samas ei ole võimalik nelja lapsega peret, maamaja ja kogu seda elustiili üleval pidada, kui töötada ainult 40 tundi nädalas. Ettevõtjana on mul suurepärane võimalus nädala töötundide arvu hulga laiemaks venitada.

Ettevõtlusega alustasin tänu lastele, sest just esimese lapsega koju jäädes hakkasin aktiivsemalt kirjutama. Sain ju kõigi nelja lapsega järjest emapalka, mis tõesti aitas kaasa sellele, et julgesin neli last järjest sünnitada. Sel perioodil aga valmis päris mitu minu raamatut, sai alustatud küülikufarmiga ning sellest tulenevalt sündis ka raamat "Minu ilus elu maal", mille tõttu ma kirjastamisega alustasin. "Minu ilus elu maal" e-raamatu saad tellida näiteks siit.

Kirjastuse algul sain veel noorima lapse Christiani eest emapalka, nii et see toetas algul. Pärast selle emapalga lõppemist oli algul suht keeruline, sest samal ajal üksi kirjutada ning kirjastamisest toituda, polnud lihtne. Sel aastal olen aga ise kirjutanud 5 raamatut, millest neli on ilmunud. Samuti mitmed teiste autorite teosed, mida kirjastasin. Viies sel aastal ise kirjutatud raamat ilmub ilmselt selle nädala lõpus.

Välja näeb see nii:
Raamatu "Mina, supernaine, jään ellu!" sisu on selline:
Ragne on Pärnu-Jaagupis elav 6 lapse ema, kes töötab Pärnus kvaliteedijuhina. Abielu rekkajuhist abikaasaga ei ole kõige õnnelikum, sest mees ei osale kuidagi pere tegemistes. Perekondlikule õhtusöögile eelistab mees pigem koos sõpradega olemist. Kõik laste ning majapidamisega seonduv on samuti Ragne õlul. Täielik supernaine, nagu kõrvaltvaatajatele tundub.
Ühel päeval saab aga Ragne günekoloogilt ootamatu diagnoosi. Ellujäämise nimel peab naine oma elu ja suhteid korrastama hakkama. Kuidas ta seda teeb, saad lugeda raamatust.
,,Mina, supernaine, jään ellu!" on Heli Künnapase romantiliste lühiromaanide sarja ,,Mõni õhtu romantikat" viies raamat. Kõik sarja teosed on eraldiseisvalt loetavad.
Minu parimad otsused ettevõtjana on olnud raamatupidamisteenuse igakuine sisseostmine ning mobiili ID. Ausalt! Need kaks asja on muutnud mu elu oluliselt lihtsamaks ning voolavamaks. Samuti on väga toetav facebookis loodud grupp "Ettevõtlikud lapsevanemad", kus on tore oma kogemusi jagada ning näha, et teistel ettevõtjast lapsevanematel on samad mured ja rõõmud.

Tegelikult on mul tohutult tabeleid, tööplaane ja igasugu muid nippe, kuidas ennast järjel hoida ning asjadest ülevaadet omada. Olen ettevõtluse kohta õppinud nii ülikoolis, kui erinevatel koolitustel. Sisekaitseakadeemias õppisin küll halduskorraldust, kuid selle raames oli palju aineid, mis toetavad ka ettevõtjaks olemist. Näiteks aja- ja projektijuhtimine, psühholoogia jne.

Vestlusõhtul "Äri- kas laste tõttu või laste pärast?" oli minu jaoks suurim kompliment, et kui ma rääkisin ära, kuidas tööplaane teen ja neid järgin, siis öeldi, et mina küll klassikaline noor ettevõtja ei ole. See oli nii armas lause. No aga kuna ma näiteks ajajuhtimist ja oma elu korraldamist olen õppinud alates ajast, kui olin 15.aastane, siis järelikult olen nende teemadega tegelenud umbes 20 aastat. Nii et kuigi mu kirjastus pole veel 2-aastane, siis minu ettevõtjalikud teadmised on tõesti vanemad.

Marika ja Urmas Tõke rääkisid raamatutest, mis on neid ettevõtjatena aidanud. Minu jaoks oli paar avastust, mida oma projekti "Kuidas ma 100 raamatu lugemisega külluseni jõuan?" raames kindlasti lugeda plaanin. Samuti olid seal mõned, mis mul juba loetud.

Seega hetkel on selline elustiil minu jaoks parim valik. Viimastel päevadel on lõppemas paari raamatu kirjastamine, väga mitu uut läbirääkimist käsil ning samuti mitme raamatu kirjutamine. Väga põnev! Väga-väga põnev!

Kinnitan, et ma ei tee tööd, vaid tõesti naudin kõike, mida teen! See on ülimegamõnus tunne! 

Suur-suur tänu Siiri Eralale kutse eest sellele vahvale üritusele! Kuigi mina olin üks nendest, kes oma kogemusi jagas, siis tegelikult andis see õhtu hoopis mulle väga-väga palju! Motivatsiooni ettevõtjana jätkata on veel rohkem ning palju häid mõtteid sain endaga ka kaasa! 


***
Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 
Mina olen Heli Künnapas (35), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja poliitikust ema neljale lapsele (8a, 6,5a, 5a ja 3a). Minu "sulest" on praeguseks ilmunud 12 raamatut (sealhulgas menukas noortekas "Ütlemata sõnad" ja romantilised jutustused "Jõuluks koju", "Mu koju tood sa" ja "Saatmata kirjad" jne- see on minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldan ühe romantilise jutustuse üle kuu).

 Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Suviti korraldan lastelaagreid. Meie maaelu rikastavad veel koerad, lambad ja kassid. Muudest loomadest oleme hetkel mõneks ajaks loobunud. Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi http://midaheliluges.blogspot.com  

Minu viimasest menukast romantilisest lühiromaanist, saad lugeda siit: "Naine, kes ei nuta, saab rikkaks". Selle raamatuga algas ka vinjettide kogumise mäng. Selle kohta loe samast postitusest!!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar