esmaspäev, 22. juuni 2015

Lastega laste juurde

Jaanipäeva-pidustused sunnivad jälle mõtlema, et kuhu ja kuidas lastega minna. Kui "ülitarkade-klubi-liikmed" võivad öelda, et lapsed peavad olema võimelised kõikjal hästi käituma, siis inimlapsi kasvatavad inimesed teavad, et õnnestunud ürituse eeldus on, et vanemad arvestaks laste võimeid.

Minu jaoks üks lollikindel valem on see, et lastega tasub minna sinna, kus on mitmelapseline pere. Need on kõige lihtsamad ja laste jaoks kõige õnnelikumad üritused. Sellistes kohtades on kõik juba lastega arvestades tehtud- ei ole hunnikus klaasist või portselanist nipsasjakesi, valgeid diivanikatteid ning muid taolisi vabade ja vallaliste lõbusid.
Minu käest küsitakse jätkuvalt vähemalt paar korda nädalas, et kuidas on võimalik nelja lapsega hakkama saada (jah, mul on neid kõigest neli ja ikkagi küsitakse minu käest nii!!!). Valem ongi, et arvestada laste võimetega ning ennetada tekkida võivaid olukordi. Ja kui viid ise lapse väsinult kohta, kus tal pole hea ning mis pole lastele sobilik, siis ei tohi enam lapse peale kuri olla, kui ise oled loll olnud ja pole lapsega arvestanud. Nii et lastega arvestamine ongi märksõna!

Paari nädala jooksul oleme käinud lastega mitmel laste sünnipäeval ja need on kõik olnud väga toredad üritused. Just sellepärast, et juba enne kohalejõudmist on teada, et lapsed saavad seal olla lapsed. Mind panevad alati muigama täiskasvanud, kes ei suuda lapsi mõista ning siis kommenteerivad kuidagi laste käitumist, et kuidas laps ei suuda mõnes olukorras olla täiskasvanu. Aga meie oleme lapsed olnud, lapsed täiskasvanud pole olnud. Kui meie oma olemasolevat kogemust ei suuda meenutada, siis kuidas peaksid lapsed kasutama kogemust, mida neil veel pole??? Nii et vaesed-vaesed lapsmõtlemiseta täiskasvanud.

Ja see kõik ei tähenda mingit kasvatamatuse toetamist. Lastel peavad olema piirid, selleks ongi lapsevanemad. See tähendab ka, et oma laste kasvatamise teemal teevad otsuseid lapsevanemad. Kõrvalseisjad ei otsusta, ega kritiseeri lapsevanemate otsuseid, sest see tekitab lapsele segaduse kritiseeriva inimese suhtes. See on jälle põhjus, miks on lastega peredes hea käia, sest lapsevanemad seda reeglit teavad. Ja nii me koos õpime ja kogemusi vahetame. Kuni meie kõigi lapsed inimesteks kasvavad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar