neljapäev, 2. märts 2023

3 viisi, kuidas sel aastal kiiremini ja valutumalt eksida

Käesolev aasta on juba nii kaugel, et mitmedki meist on ilmselt mitu viga teinud. No ja siis on hea tõdeda, et näed, uuel aastal tahtsime parimat, aga läks nagu ikka. Ning alla anda. Pole ju mõtet üritada, kui oled jällegi samas kohas, kuhu enda arvates enam jõudma ei pidanud, aga ikkagi jõudsid. 

Või?

Ise tegelen samuti siin paari eksimuse klaarimisega ning seepärast mõtlesingi jagada mõtteid, et kuidas sel aastal kiiremini ja valutumalt eksida. 

1. Tunnista eksimust

Kõige kiirem viis, kuidas eluga edasi minna on, tunnistada, et see, mis juhtus või mida ise tegid, oli vale. Lase minna see teadmine, et ok, läks nii ja seis on selline, aga nüüd tuleb edasi minna. 

Teine variant on ennast endale ja teistele õigustada ning püüda selgitada, kuidas see tegu või otsus vms ei olnud ikka eksimus. Reaalselt tähendab see, et lased valel teol või otsusel edasi kesta ning see toob lõpuks kaasa hulga rohkem ning sügavamaid negatiivseid tulemusi. 

Eksimise tunnistamine võib mõnigi kord valus olla, aga usu, sellega venitamine on veelgi valusam. 

2. Kata miinused kahetsuseta

Need miinused võivad olla ajalised, rahalised, emotsionaalsed vms. Vahet pole, mida vale otsuse või teo tõttu oled kaotanud. Sel hetkel kui mõistad, et asjad läksid valesti, mõtle välja, kuidas saad kahjud katta ning selle katmise ajal ära siuna ennast edasi, et "näe, ma oleks selle raha/aja/vms võinud kuhugi mujale kasutada, kui ma vaid poleks ..." Kui oled juba viga tunnistanud, siis kata miinused kahetsuseta, sest see aitab teema lõpetada ning edasi liikuda. 

Mõne aja pärast tagant järgi vaadates näed, et tegelikult polnudki kantud kahju nii suur. Kui ka hetkel tundub, et pead eksimuse katmiseks palju aega/raha/energiat/vms tasuma, siis juba mõne aja pärast on tasutu vaid väike osa sellest, mida saad, kuna suutsid edasi liikuda. Rääkimata sellest, et edasi liikudes ei lase sa miinust suuremaks muutuda. 

3. Õpi õppetund

Mis oleks eksimuse väärtus, kui sa sellest midagi ei õpiks? Seega ülimalt oluline on teha järeldusi, et miks see asi toimus ning mida saad teha, et edaspidi sama asi ei korduks. Parim oleks järeldus kuhugi kirja panna. Eriti tore, kui sul on üks konkreetne märkmik vms, kuhu kõik sellised asjad kirja paned, sest siis ei kao see järeldus mõne suvalise paberikuhja alla, vaid läheb kirja kohta, kuhu sa aegajalt ikka vaatad ka. Mul küll on selline märkmik olemas. 

Mõned õppetunnid on odavamad, mõned kallimad. Taas aga loeb see, et kui hiljem tagasi vaatad, siis alles see on õige aeg, kus saad hinnata, kui kalliks õppetund läks. Sa ei näe praegu, kui palju aega/raha/energiat/vms kokku hoiad, kuna hetkel käesoleva õppetunni eest maksad. Selle õppetunnita oleksid tulevased miinused kindlasti suuremad. 

***

Mul on läinud aastaid, et need sammud selgeks õppida ja aegajalt ikka eksin enda teadmiste vastu. Me lihtsalt ei suuda kõiki asju oma elus ratsionaalselt hinnata. Või siis on asi ka selles, et meil pole ju nö kõiketeadva jutustaja pilti oma elust. Keegi ei tea, milline on lisanduv tükike, mis järgmisel hetkel võib juurde tulla. Otsused tuleb teha olemasoleva info, hirmude, ootuste, eelduste jms pealt.

Need on siis minu viisid, kuidas sel ja järgnevatel aastatel kiiremini ja valutumalt eksida ja edukamalt edasi liikuda. Loodan, et neist on sullegi abi.  

***

Mina olen Heli Künnapas (40), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (14a, 12a, 10a, 8a ja 4 a).  
 
Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 30 raamatu. Kirjutan noortele, lastele, ajaviiteromaane ning enesearengu teemal. Ehk paberile saavad kõik lood, mille puhul on tunne, et need võiks kellelegi kasulikud olla ning vähemalt mõne inimese maailma kuidagi paremaks teha.
 
Minu kirjutatud raamatud leiad siit: Heli raamatud. 
 
Minu kirjastuses avaldatud raamatud leiad siit: Heli Kirjastuse raamatud.  
 
Raamatutest, mida ise loen, kirjutan lugemisblogis siin: Mida Heli luges.  
 
Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

FB grupis Lugedes Rikkaks jagan oma teadmisi ja kogemusi enesearengu- ja ajajuhtimise teemal. Sel teemal olen välja andnud ka mitmeid raamatuid ja märkmikke. Need leiad siit: enesearengu materjalid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar