laupäev, 30. november 2019

5 nippi, mis garanteerivad, et kodukontoris töö tehtud saaks

Ühe kuuga romaani kirjutamine on vaid üks töö, mida saab kodukontoris teha. Tihti mõeldakse, et kodus töötamine on lihtne ja kuulen ikka, kuidas inimesed on kadedad ja tahaks kaa... Kes on aga ise proovinud, see teab, et tegelikult on selline vabadus petlik ja kui kodus töötamise päev tuleb ootamatult, siis tundub, et see on lihtsalt üks vaba päev.

Siin on minu 5 nippi, mille järgimine garanteerib, et kodus töötatud päevaga saad töö tehtud:

1) Sea eelmisel päeval mõistlikud kirjalikud eesmärgid
Eesmärkide seadmine on igal juhul oluline, et miski tehtud saaks. Muidugi võib alati ilma eesmärkidega ringi sapsida. Kindlasti karjub eriti kodus olles kogu aeg miski näkku ja nõuab tähelepanu, nii et tegemist jätkub. Aga millegi tegemine ja millegi ära tegemine on kaks erinevat asja. Kui sul on eesmärgid, milleni tahad jõuda, siis pane need kirja. Tööalased eesmärgid pane kirja eelmise tööpäeva lõpus. Nii ei kulu tööpäeva hommik planeerimisele, ega kao mõtteid kõige produktiivsemalt ajal kuhugi uitama.

2) Töö ajal tee tööd
Kõlab hästi lihtsalt, aga kodus töötades on lihtne vahepeal nõusid pesta, põrand lapiga üle käia, aknast paistva päikese käes avaldunud mustad triibud aknalt maha pesta.. Aga see kõik viib mõtted tööst eemale. Iga majapidamistöödele kulutatud aeg on töötamata jäänud aeg. Loomulikult on eriti kodus töötamise puhul oluline, et töökoht, seega kodu, oleks korras. Aga kui tööaeg on juba käes, siis see ei ole enam aeg, mil koristamisega tegelema hakata.

3) Lepi endaga kokku konkreetsed tööajad
Kodus töötamine ei tähenda, et võileiva saad endale teha iga kolme minuti järel. Või et tööle lähed siis, kui lõpuks on hommikused uudised vaadatud ja sõbraga telefonis räägitud ja ... Tööaeg hakkab sel hetkel, kui kell näitab aega, mille oled endaga eelnevalt kokku leppinud. See ongi aeg, kui istud arvuti taha või hakkad muul moel tegelema sellega, mida su tööalaste eesmärkide täitmiseks on vaja teha.

4) Kasuta arvutit selleks, milleks pead
Kui su töö on arvutis, siis see ei tähenda, et lahti on kõik sotsiaalmeedia lehed, mis võimalik, lisaks youtube, e-mail ja nii edasi. Loomulikult oleneb see ka töö iseloomust. Kui sotsiaalmeedias tuleb teha mingi töö osa, siis tuleb see loomulikult lahti teha. Aga see ei tähenda, et jääd hiljem sinna koerapiltidele pöidlaid loopima. Kui on vaja e-maile saata, siis tee see ära, mitte ära hüppa üles iga märguande peale, mis uue e-kirja saabumisest teada annab. Oluline on jätkuvalt keskenduda sellele, mis on su eesmärk ning kasutada vahendeid selleks. Tuletan meelde 2.puntki- töö ajal tee tööd!

5) Ole iseenda boss
Kui paljud inimesed hakkavad kodus töötama siis, kui on saanud enda ülemuseks, ehk kas loonud oma ettevõtte või hakanud vabakutseliseks, siis ka suuremas firmas töötades pead kodus töötades olema enda boss. Ei saa oodata, et keegi tuleks, keelaks, käsiks, valvaks, suunaks. Kodus töötamine nõuab sisemist motiveeritust ja et tegutseksid ja mõtleksid iseseisvalt, mitte vaid käsu peale.

Sellised ongi minu lihtsad nipid, mida järgides olen nüüdseks juba 10 aastat kodukontoris töötades päris-päris palju asju ära teinud.

Milline on sinu nipp, mis aitab vabamas õhkkonnas töötamisega hakkama saada?


***
Foto autor Triin Künnapas
Mina olen Heli Künnapas (37), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja  poliitikust ema viiele lapsele (11a, 8a, 7a, 5a ja 1 a).  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud 19 raamatut (sealhulgas menukas noortekas "Ütlemata sõnad" ja romantilised jutustused "Jõuluks koju", "Mu koju tood sa" ja "Saatmata kirjad" jne- see oli minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldasin ühe romantilise jutustuse üle kuu).
Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Suviti korraldan lastelaagreid. Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi http://midaheliluges.blogspot.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar