reede, 26. aprill 2019

Kuidas sina toetad oma lapsi teel unistuste täitumise poole?

Inimesed töötavad alati paremini kui neid suunab sisemine põlemine, mitte väline sund. Laste puhul töötab see samuti nii.

Kindlasti on olemas ka neid lapsevanemaid, kes lasevad lastel lihtsalt olla, et nad seeläbi leiaksid selle, mis neid huvitab. Nii ju veedavad ka mitmed täiskasvanud oma aega lihtsalt olles... kuni inspiratsioon peale tuleb.

Kunagi olin mina ka selline kirjanik, kes ootas inspiratsiooni... ja siis pani enne kirjutamist küünlad põlema... ja sorteeris laualt kõik paberid ära... ja tõstis töötoas kõik müümata raamatute kastid ümber... no et energiat ja õhku liigutada...

Küünlad põlevad mul oma toas kirjutades siiani, aga kirjutama olen õppinud nüüd alati kui on aega, mitte vaid mingi kujutletava inspiratsiooni saabudes. See tähendab, et inspiratsioon külastab mind ka tihemini. Näiteks täna hambaarsti toolis istudes mõtlesin lõplikult välja romantiliste lühiromaanide sarja "Mõni õhtu romantikat" uue raamatu süžee. Esimesel vabal hetkel läheb see paberile.

Mina niisama ei oota. Olen kindel, et lapsevanema roll on ka oma lapsi motiveerida, inspireerida ja neile võimalusi pakkuda. Viie lapse vanemana on mul olnud aastaid võimalik seda praktiseerida.

Täna on see päev, kui poodidesse jõudis minu lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks". Nagu pealkiri ütleb, on tegu algul võimatuna näiva eesmärgi poole püüdlemisega. Selle raamatu kirjutasin just sellepärast, et lapsi julgustada ja motiveerida.

Oma laste pealt nägin, et ühtmoodi huvitatult kuulas seda 4-aastane, samas aga ka 10-aastane. Kirjatähtedega raamat sobib seega lasteaialastele ettelugemiseks, algklasside (ja ehk ka vanemad) lapsed saavad seda aga ise lugeda.

Kõvade kaantega raamat on lapsesõbralik. Minu lapsed leidsid sellest raamatust palju julgustavaid lauseid, mida ma neile aastate jooksul olen rääkinud. Nad kuulasid põnevusega ning kiitsid, et pidi hea raamat olema. Aga noh... mu lapsed arvavad ka, et ma olen väga hea kokk, sest ma pidin väga hästi küpsisetorti küpsetama...

Jana Valge joonistas taaskord imeilusad pildid. Seekordne oli väga äge koostöö- nimelt saatsin talle esimesed peatükid, et ta mulle ühe karupoja teeks. Ja tegi. Ja see karupoeg oli nii õige, et sellele järgnesid kohe teised tegelased ka. Lastele meeldivad need pildid väga. Ja see on ülimalt oluline. Minu jaoks on veel tähtis, et lasteraamatus oleks loomad realistlikud. Roosasid lehmi ja lillasid kaelkirjakuid ei taha (selles raamatus küll pole ei lehmi, ega kaelkirjakuid).  

Tegelikult on sellist raamatut vaja ka paljudele täiskasvanutele. Üheks teemaks on, et miks hakkavad kõrvalseisjad ühe inimese (raamatus küll karupoja) unistust halvustama. Kas me mitte täiskasvanutena ei tee seda lausa iga päev? 

Kes on need inimesed, kes teiste unistusi maha tambivad? Miks nad seda teevad?

Armsa ja elurõõmsa lasteraamatu "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" saad osta Heli Kirjastuse kodulehelt siit!

Nägin, kuidas see raamat minu lapsi julgustas. Kuigi oleme neid samu teemasid aastate jooksul korduvalt rääkinud, siis pärast selle raamatu kuulamist jäid neile julgustavad laused veel paremini meelde, juhtumid raamatus tekitasid seoseid nende enda eludega ning seega pakkusid lahendusi elus ettetulevate küsimuste lahendamiseks. Minu arvates hea kirjandus just seda peakski tegema.

Proovi, kas sinu lapse puhul töötab mu raamat samamoodi!

Kõik kommentaarid unistuste täitmise viiside ja oma laste toetamise kohta on oodatud kommentaridesse!

Imeilusat kevadet ja vahvat unistuste täitmist ja täitumist! 

***



Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase

Mina olen Heli Künnapas (37), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja  poliitikust ema viiele lapsele (10a, 8a, 6a, 4a ja täitsa tutikas). Poliitikas osalen Eesti Vabaerakonna ridades.

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud 18 raamatut (sealhulgas menukas noortekas "Ütlemata sõnad" ja romantilised jutustused "Jõuluks koju", "Mu koju tood sa" ja "Saatmata kirjad" jne- see oli minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldasin ühe romantilise jutustuse üle kuu).
Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Suviti korraldan lastelaagreid. Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi  http://midaheliluges.blogspot.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar