reede, 21. juuni 2024

Miks ma laste suvelaagrite tõttu vangi lähen?

Viimased nädalad oleme koos lastega püüdnud mõista, et kui väga nad suvel ikka laagritesse minna tahavad ja kas oleme üheskoos nõus, et ma selle eest vangi lähen, kui nemad laagrisse lähevad. 

Ehk siis jah, veel üks postitus lahutamise teemal. 

Suvelaagrid valel ajal

Probleemiks siis see, et suhtluskorra järgi on meil jagatud, et lapsed on isaga paaritute nädalate nädalavahetused ja nii on nad seal ka suvel paaritutel nädalatel algava nädala jooksul. 

Suvel kehtib lastel nädal-nädal süsteem. See tähendab, et mitmedki laste laagrid on ka nö isa ajal. Ütlen kohe, et neid on ka minu ajal. 

Veider asi on lihtsalt see, et laagrite ajad ... olid paika pandud ... teiste inimeste poolt. Meie graafikut arvestamata. 

Kuna meie laste osas on minul laste hariduse ja huvihariduse osas ainuotsustusõigus, siis ... teise poole tõlgendus on, et kogu huviharidus peab nö minu ajal toimuma. Mu tagasihoidlik arvamus, et laagrites on veel lapsi ja õpetajaid ja laagrid pannakse paika teiste inimeste poolt, ei loe. Sealne seisukoht on, et mina olen lastele laagrid meelega tema ajale korraldanud, et suhtlemist takistada. 

Lapsed on samades laagrites käinud aga tegelikult juba vähemalt 7-8 aastat ... Jah, lisandunud on mõned laagrid, mida enne polnud, sest näiteks neljas laps polnud siiani veel nii vana, et laagrites käia. Nii et nüüd on ka temal mõned laagrid kirjas. 

Probleem läheb kohtutäiturile

Laagriteteemalised arutelud on jõudnud selleni, et ma olen korduvalt saanud teate, et kui lapsed nö isa ajal laagrisse saadan, siis läheb asi kohtutäituri kätte. See tähendab, et kohtutäitur saab mulle algul määrata trahvi suhtluskorra rikkumise eest ning järgmiseks aresti. Ehk et ma lähen vangi, kui lapsed laagrisse luban. 

Arutasime lastega. Mõtlesime. Lapsed kordasid, et nad tahavad minna. Kordan - nad on suuremas osas neist laagritest aastaid käinud, paljud on pillilaagrid, mis on muusika süvaõppe puhul olulised, et lastel ka suvel tase säiliks (eriti, kuna isa juurde neid pillidega ei oodata!). 

Nii jäigi lastega jutt, et nad ütlevad siis ise kohtunikule, kohtutäiturile või kes iganes suvatseb nende arvamust küsida, et nad päriselt ise tahavad laagritesse minna. Tore - saime selle küsimuse raskuskeskme lastele tõsta ... tegelikult ei ole ok, eks ole?!?

Hirm elatise pärast

Üheks teemaks on kindlasti elatis, sest teatavasti kohus otsustas, et kehtiva suhtluskorra järgi peaksid lapsed aasta jooksul isa juures olema 96 ööpäeva ning seega maksab isa elatist 550 eurot kuus. 

Kui päevade arv väheneb, siis elatis peaks olema suurem. Sel aastal jääb praeguse seisuga küll 14 päeva puudu, aga ... no see on eraldi teema. 

Laagrite osas seega oligi suureks mureks, et need ei vähendaks isaga koosoldud aega ka paberil. 

Lubasin pühalikult, et kõik minu valitud, lastega kokkulepitud, minu poolt makstud, minu transporditud laagrid lähevad kirja isa ajana, kui suhtluskorra järgi peaks kirjas olema, et see on "isa aeg". 

Tänase päevaga on mul jätkuvalt postkastis kiri, mis kinnitab, et lapsed ei tohi laagrisse minna ja kui saadan, siis minuga tegeleb kohtutäitur. 

Tasuta õigusabi on olemas

Tänase meelerahu tõi aga Litigante Õigusbüroo. Nimelt on Katrin Kiisk vaieldamatult minu jaoks Eesti üks parimaid pereõigusele spetsialiseerunud juriste. Tema tegevuse kohta leiad kindlasti infot ka ise.  

Tänasel päeval on ta oma tegevusele lisanud ülimalt tänuväärse liigutuse ja jagab pereõiguse teemal mõtteid ka sotsiaalmeedias. Tema tegevust saad Instagramis jälgida Litigantelaw kontolt.

Aegajalt teeb ta seal küsimuste kastikesi. Seal on järjest sellised küsimused ja vastused, mida te ka minu käest küsite, nii et tean, et minu jälgijate seas on palju neid, kellel sealsest infost kasu oleks. 

Mina aga sain ka ma oma laagri teema sinna postitada ja sain sellele ka vastuse. Tema hinnangul pole lastel "isa aega" ja "ema aega", vaid lapse elu on tervik. 

"Lahuselaval vanemal ei saa olla eeldust, et "tema suhtluskorra" ajal ei teki lapsele kunagi mitte ühtegi kohustust ega üritust." 

Lisame siis selle, et haridusega seotud üritused ja kohustused on meil tegelikult kohtuotsuses ka olemas ehk et need on lastel õigus ikka esmajärjekorras ära teha. 

"Mina saadaksin lapsed südamerahus laagrisse ja pakuksin teisele vanemale, et kui tema ja laste suhtlemissagedusse jääb selle tõttu väga suur auk, siis võiks alternatiivina mõnda lisapäeva mujale ajale pakkuda." 

Nädalate (ja kooliajal ka nädalavahetuste) vahetamist olen laste isale korduvalt pakkunud, aga kahjuks on temal selline elukorraldus ja töö (see, mis ei võimalda minimaalset elatist tasuda), et pole võimalik ei nädalavahetusi ega nädalaid vahetada. Kõik on paigas ja korraldatud selle suhtluskorra järgi, mis kohtus sai paika pandud. Nii et tema hinnangul ikkagi laagrid peaksid oma aegu muutma ... 

Üks mure laualt maas

Laagritega seotud mure oligi ilmselt üks viimaseid, mis mul siin lastekasvatusega seoses oli. Tänu Litigantelaw vastusele on mul aga selles osas ka nüüd süda rahul ja tean, et lapsed saavad suvel ikkagi uusi kogemusi ja mälestusi, mida soovivad. 

Üks mõtlemapanev mõte Katrini vastusest on ka, et:

"Vaidlevate vanemate lastele, kes niigi on suurte pingete keskel, võib see trenn olla viimane õlekõrs, mis veel mingitki turvalist pidepunkti pakub."  

Nii tundub, et äkki ma ikkagi ei lähegi siis vangi. See ei välista küll seda, et ma kohtutäituri ja ma-ei-tea-kellega-veel pean neid asju ajama ja laste õigusti tõestama, kulutama sellele oma tööaja, mille jooksul võiksin lastele söögiraha teenida, aga ... vähemalt on lootust, et ei pea neile vanglast raha teenima (kuigi ühes seltskonnas juba arutasime, et vangla oleks ju tasuta toitlustusega, nii et pigem peaksin rahulikult sinna minema ja küsima, et kas lapsed võiksid ka näiteks nädalakese koos minuga arestis olla ja olekski vaja nädala jagu vähem söögiraha teenida). 

Kas ma peaksin siin blogis naeru- ja nutunägusid kasutama hakkama, et kõik aru saaksid, milline lause on irooniline, sarkastiline, naljana mõeldud? Või saate mõistlike inimestena ise ka aru? 

Nüüd siis saan oma aju ja emotsioonid järgmisele teemale suunata ning lapsed saavad rahulikult suve nautid. 

***

Mina olen Heli Künnapas (42), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (15a, 13a, 11a, 9a ja 5 a).  

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 30 raamatu. Kirjutan noortele, lastele, ajaviiteromaane ning enesearengu teemal. Ehk paberile saavad kõik lood, mille puhul on tunne, et need võiks kellelegi kasulikud olla ning vähemalt mõne inimese maailma kuidagi paremaks teha.
 
Minu kirjutatud raamatud leiad siit: Heli raamatud. 
 
Minu kirjastuses avaldatud raamatud leiad siit: Heli Kirjastuse raamatud.  
 
Raamatutest, mida ise loen, kirjutan lugemisblogis siin: Mida Heli luges.  
 
Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

FB grupis Lugedes Rikkaks jagan oma teadmisi ja kogemusi enesearengu- ja ajajuhtimise teemal. Sel teemal olen välja andnud ka mitmeid raamatuid ja märkmikke. Need leiad siit: enesearengu materjalid.

10 kommentaari:

  1. Ma ei hakka vist iial mõistma, et kuidas küll võib jõuda armastusest ja 5 ühisest lapsest selleni, mis teie elus praegu toimub. Soovin tugevat närvi sellel teekonnal!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuidas oleks variandiga, et äkki on asjad alati nii käinudki, lihtsalt ühel meist polnud enesekindlust, rahalist ja vaimset võimekust, tugivõrgustikku jms, et sellest varem välja astuda? Ei, sellised asjad ei juhtu üleöö, vaid on mustrid, mis korduvad ikka pikema aja jooksul.

      "Armastus" on ka mõiste, mis on väga erinevalt tõlgendatav ning ei pruugi eluterve suhtega üldse kuidagi seotud olla.

      Kustuta
    2. Oskad sa vastata miks üks andekas istuma jäeti?

      Kustuta
  2. Väike täpsustus..... laste ema teatas,et pani lapsed mitmetesse laagritesse kirja ja rohkem sel teemal teavitusi ei olnud. Sellele tuli järg.....kuna laagrid langevad minu nädalasele siis hakka nüüd oma plaane ringi tegema. Selli e oli kogu vestlus. Plaanide muutmisest suhtluskorra ajal on kohustus min2 nädalat ette teatada!!!! Hea kui 2 päeva teatatakse. Haigestunud laste minu juurde saatmine ei tule ka enam üllatusena ja ma eimräägi siin kergest nohust. Saadan kõigile soovijatele algupärase teksti....no kuidas. Päriselt suhtluskorda täidetakse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olles ise samuti lapsevanem, siis tõesti väga huvitav lähenemine teil, et lapsed ei tohi haigestuda enne kui isa juurde tulevad. Isaks olemine tähendab ka haigete lastega tegelemist. Kui te teksti põhjal nõuate nui neljaks suhtluskorrast kinnpidamist, siis ei ole imestada, et ema toob teile ka haige lapse, kuna vastasel juhul järgneb kohtutäituriga ähvardamine. Lugedes esimest korda seda "saagat", siis tekib tõesti tahtmine selgeks teha (googeldada), mis sorti isa nii käitub ja suhtub.

      Kustuta
  3. Lisa 2. Suhtluskorra järgsest minu 36 päevast suvevaheajast võttis Heli 18 omavoliliselt,et lapsed laagritesse saata!!!! Väide 7-8 aasta kohta laagrites suve jooksul..... nõustun aga siiani oli neid laagreid 2 Huvitav lähenemine 18 päeva võtab tuimalt minu ja laste aega ära ja tuleb jutuga,et kuidas asendan 14 päeva eelmisest aastast!!!!!! Suhtluskorra taotlesin selleks,et lapsi üldse näha saaksin sest siiani oli pidev jutt esinemistest jne. Sellele järgnes elatise nõue sisuga,et isa on ju lastega nii vähe koos. Nüüd ei saa isegi suhtluskorra järgi lastega koos olla....Pole üllatus kui järgneb uus elatise vaidlus sest isa on ju lastega jälle vähe koos

    VastaKustuta
  4. Oskab äkki aasta ema öelda mis on vabatahtliku huvihariduse ja huvihariduse vahe. Mina laste isana nägin.....lasteaiast muusikakooli kui teistel oli uneaeg Jaagupist tallinnasse. ..... Vähemalt üks jäeti istuma selle vabatahtliku huvihariduse pärast mida nii hästi oskab,et kooli pääseda. Nüüd räägime selle raha osa ka ära! Ma polnud nõus võlgu ja üle võimete elama....sealt sündis lause: takistad ema ja laste arengut. ...ema sõnad. Tln minekul olin takistuseks mina! Tahtsin teada kas on soe tuba ja vajalikud vahendid. Lugege nüüd investori blokist... läks ka lõpuks tööle üle 13 aasta. Heli ma ei võta sinu pärast laenu! ÕPI PALUN ELAMA

    VastaKustuta
  5. Kas maksame arved ja panustame oma kodusse v ostame koera,pillid ja jalutuskäik pärnu randa......unistused mida täitsid võlgadega! Tutvudes olid võlgu,kooslus ajal kasvatasid võlgu ja peale lahutust tekitasid veel suuremad võlad..... õnneks olen sellest nüüd eemal

    VastaKustuta
  6. Oligi vägivaldne suhe....mina nõudsin elementaarsete arvete tasumist tema huviharidust,pildil püsimist ja nii see kõik perse läks. Tänaseks lahus aga eeldab,et maksan siiani ta unistusi. Reaalsus on see, et kui lapsed on emaga siis neil on elatise ja muu näol 70€ päevaks. Tänase kohtuotsusega jääb mulle 9,6€ päevas ja pean hakkama saama ka ajal mil lapsed on suhtluskorra järgi minuga....ema arvates on mul jätkuvalt liiga palju raha,panustan vähe jne. Kes soovib siis räägime

    VastaKustuta
  7. Tegelikult on kogu lugu valesti püstitatud, et sina panid. Tegelikult sa võimaldasid lapsel tema unistust ja soovi täita, kelle nädalale see sattus on täielikult tähtsusettu. Sest see on lapse soov ja tahe minna ja olla ning seda ei ole kellegil õigus keelata.
    Juhul, kui sa oleksid toiminud vastu lapse tahtmist, siis võiks hakata rääkima kellegi õguste rikkumisest, aga ka siis oleks küsimus last õiguses.
    Endal selliseid probleeme pole õnneks olnud, sest ma pole kunagi manipuleeritav olnud ning lapsed käisid ja suhtlesid täpselt nii palju, kui tahtsid.

    VastaKustuta