kolmapäev, 12. juuni 2019

Mida ma teeks, kui müüksin 2000 raamatut?

Viimasel ajal on erineva nurga alt arutletud teemadel, et ühelt poolt on Eestis raamatud liiga kallid ja inimesed ei jõua neid osta. Teisalt kardetakse, et väärtkirjanduse maht väheneb, sest selle Eesti keeles avaldamine on kallis... ja kuna raamatud on niigi kallid, siis inimesed ei jõua neid osta.

Siis on veel raamatukogud. Tunnistan, et ka mina arvestan tootmiskulude tasateenimisel suuresti raamatukogude ostudega. Ehk siis arvestan nende seniseid oste ning loodan, et ka uut raamatut samamoodi ostetakse. Aga see on ikkagi suht ennustamatu. Eriti oludes, kus raamatukogudele uute teavikute ostmiseks eraldatud summad on aastaid jäänud samaks või isegi vähenenud. Käin päris palju raamatukogudes ringi ning ei ole väga kuulnud, et kellelgi oleks summasid tõstetud.

Kolmandaks on veel suured raamatupoed, kes on hakanud üha hoogsamalt kirjastama, mis tähendab, et väiksed kirjastused on suurtes raamatupoodides nüüd veelgi nähtamatumad.

Raamatute tiraažid Eestis on väikesed. Sellest ka kõrge hind. Samas võib alati trükkida rohkem. See muudab ühe raamatu hinna madalamaks, aga kui see lattu seisma jääb, siis on see otseselt kirjastuse kulu. Näiteks 1000 eksemplari ühest raamatust müüa on ikka juba päris hea. Just normaalhinnaga.

Ja kui oleks teada, et mõne kuuga müüakse 1000 eksemplari, siis võiks ju hind olla kohe madalam, nii et kõik 1000 soovijat saaksid raamatu hea hinnaga, mitte vaid need, kes on pool aastat oodanud ning siis raamatu soodushinnaga ostavad. Aga samas, kui need 250 esimest ostjat ongi ainsad, kes raamatu ostavad ja neile panna kohe soodsam hind, siis... on kirjastus varsti pankrotis. 

Ühelt poolt tekitab see tunde, et kui kirjutamine ja kirjastamine on ebastabiilne ning vähenevate käivetega valdkond, siis äkki... peaks tegema midagi muud?

Seejärel tuleb aga meelde, et olen proovinud mitte kirjutada. Ei tule välja. Raamatukogudes, koolides, lasteaedades lugejatega kohtumas käies kuulen vaid, et neile mu raamatud meeldivad ja soovitakse üha uusi. Uus lasteraamat "Karupoeg Lukas tahab saada viiuldajaks" on nii soojalt vastu võetud, et lausa uskumatu. Või tegelikult- seda oli nii mõnus kirjutada, et tegelikult pole ka väga uskumatu. Lihtsalt hea meel on, et lastele ja lapsevanematele ja õpetajatele on see raamat kiirelt hinge pugenud.

Väikese kirjastuse esindajana tähendab see mulle järelikult hoopis seda, et tuleb leida uusi turundamise viise. Lugemise väljakutse grupis avaldati arvamust, et asi pole selles, et peaks kõikjale suuremaid reklaame ostma, vaid küsimus on sisukas reklaamis.

Reklaam pole kunagi mu tugev külg olnud. Eriti enda raamatute reklaamimine. Võttis ikka pikalt aega, enne kui julgesin oma raamatuid tutvustama hakata. Nüüd aga saan aru, et võid kirjutada nii häid raamatuid kui tahes, aga kui keegi neist midagi ei tea, siis ei saa neid ka lugeda. See tähendab, et mitmelgi inimesel jääb lugemata teos, mis oleks ehk tema ellu toonud sõnumi või muutuse, mida tal oli vaja. Selleks ju raamatud kirjutatud ongi- et anda lugejale midagi sellist, mida tal sel hetkel veel ei ole. Tekitada seoseid, avardada mõtlemist, näidata teisi võimalusi.

Sel suvel otsustasin eesmärkides konkreetsemaks minna. Nii panin endale kirja, et:

Heli Kirjastuse suvine eesmärk on aga müüa 2000 raamatut kuu jooksul!

Müüa sellise hinnaga, et kõik raamatusõbrad saaksid endale soovitud raamatud soetada. Jagasin enda jaoks täna paberil ära, millised raamatud lähevad müüki hinnaga 2€, 5€, 10€ ja 12€. Ehk et enamus raamatuid on selliste hindadega.

Eesmärgi täitmiseks osalen erinevatel laatadel ning koostöös keskraamatukogudega toimuvad Heli Kirjastuse soodusmüügid mitme keskraamatukogu juures. Üritused on näha Heli Kirjastuse FB lehel. Jätkuvalt toimib Heli Kirjastuse e-pood. Soodushinnaga raamatute lehekülgel näitab küll vaid kuute esimest, seega tasub lihtsalt kogu raamatuvalik läbi sirvida ning seal on näha, millised iga raamatu hinnad on.

Laatadel lasen kindlasti ka lastel müüa. Pidevalt on küsimus, et mis tööd lapsed saaksid teha? Kuidas oma raha teenida? Meie peres on välja kujunenud, et just raamatute müümine on töö, mida lapsed saavad ka teha. Jah, igaüks küll vastavalt oma võimetele. Eelmistel aastatel oleme teinud näiteks nii, et neil on laadaplatsil ringi käes kaasas vaid ühte sorti raamat ja see maksab 10€. Siis on lapsel hea arvutada ja pole segadust. Suuremad aga saavad nüüd juba ka keerulisemate tehetega hakkama. Nii on laatadel raamatute müümine ka laste jaoks hea töökogemus. Näevad, kust raha tuleb. Aegajalt ikka naljatan, et me sööme raamatuid... aga tegelikult nii see ongi.

Mida ma teeksin, kui suvekuudel õnnestub müüa 2000 raamatut kuu jooksul?

Esiteks võtaksin aega, et kirjutada lõpuni pikemad romaanid, mis mul pooleli on. Näiteks emotsioonidest ning elu keerdkäikudest tulvil noorteromaan "Mälestusteta suvi". Just noorteromaan on see, mida minu käest on kõige rohkem küsitud, sest "Ütlemata sõnad" ning "Lõpupidu" ja "Tähtajaline elu" on lugejatele meeldinud. Esimesed kaks neist on ka paljudes koolides soovitusliku kirjanduse nimekirjas. ,,Mälestusteta suvi" (minu kirjutamisel olev noortekas) on raamat, mille kohta ma olen nii palju unenägusid näinud, kui mitte kunagi varem ühegi oma raamatu kohta. Ehk et nii kui kirjutamisel kinni jooksen, siis järgmisel öösel näen unes midagi seoses selle raamatu tegelastega, mis aitab edasi kirjutada.

Lõpuni kirjutaksin ka romaani "Portselanist tüdruk" ehk teose, mille iga peatüki teema ja peakiri on tulnud ühest ansambel Terminaator laulust.

Kirjutamist ootab ka järgmine karupoeg Lukase lugu ning sarja "Mõni õhtu romantikat" järgmine raamat. Kõik need on teosed, millest suur osa on tegelikult juba arvutis olemas, aga lõpetamiseks oleks vaja rahulikku kirjutamise aega.

Järgmiseks läheksin kogu perega reisile. Uued kohad ja kogemused on eriti kirjanikuna väga olulised. Tegelikult aga igale inimesele. Seitsmeliikmelise perega reisimine aga eeldab... et ma müün 2000 raamatut kuu jooksul :)

Järgmisteks plaanideks on kindlasti õuealale lastele sobilike mänguvahendite soetamine. Et neil oleks rohkem legaalseid ronimis-turnimis-jms kohti.

Vana talumaja taastamise-ehitamise-renoveerimise peale kuluks ka kindlasti arvestatav osa. Kui saame katuse vahetatud, siis saab 2.korruse toad välja ehitada... ja rõõmustada, et lisandub veel sadakond ruutmeetrit koristatavat pinda.

Sellised plaanid siis! Raamatud, mis aitavad sul elu paremini mõista, leia raamatupoest, Heli Kirjastuse e-poest või mõnelt laadalt!

Lugemisrohket suve! 



***
Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase

Mina olen Heli Künnapas (37), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja  poliitikust ema viiele lapsele (10a, 8a, 6a, 4a ja täitsa tutikas). Poliitikas osalen Eesti Vabaerakonna ridades.

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud 18 raamatut (sealhulgas menukas noortekas "Ütlemata sõnad" ja romantilised jutustused "Jõuluks koju", "Mu koju tood sa" ja "Saatmata kirjad" jne- see oli minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldasin ühe romantilise jutustuse üle kuu).
Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Suviti korraldan lastelaagreid. Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi  http://midaheliluges.blogspot.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar