esmaspäev, 30. jaanuar 2023

Mis on minu kui kirjanik Heli Künnapase sõnum tänasel eesti kirjanduse päeval?

Mul on ülimalt hea meel, et meil on nüüd olemas eesti kirjanduse päev. Tähistatakse ju igasuguseid ... no tõesti IGAsuguseid päevi, aga meie kirjandus polnudki nagu siiani lippude lehvitamist väärt. Nüüd siis on. Rohkem kui 30 avaldatud raamatu autorina ning loomulikult lugeja ning lihtsalt inimesena on mul selle üle ülimalt hea meel. 

30.01.2023 Tallinna Keskraamtukogus (foto Kaire Kannistu)

Minul oli täna imeline võimalus esimest eesti kirjanduse päeva tähistada Eesti Keskraamatukogus, kus esinesin kahele seitsmendike klassile. See oli tõsiselt mõnus kohtumine, kus kindlasti leidus ka neid, kes haigutasid, aga tavapärasest rohkem oli noori, kes kaasa mõtlesid, küsisid ning pärast ka lugemissoovitusi küsima tulid. 

Kohtumise käigus rääkisin niigi mitmetest eesti autorite nooteraamatutest, mida peale enda omade samuti lugeda soovitan, aga see oli nii vahva, kuidas tuldi pärast veel täpsemalt juurde küsima. 

Mis on aga minu kui kirjaniku sõnumid ja mõtted, mida tunnen, et tänasel eesti kirjanduse päeval võiks levitada?

25.01.2023 raamatuesitlusel (foto Pille Väljataga)
  • Meie eestikeelne lugejaskond on väike. Seega teadlik eesti kirjanduse säilitamine ja päästmine on oluline. Tänasel noortega kohtumisel sain taaskord kinnitust, et juba7.klassis peame kirjanikena konkureerima kogu maailma autoritega, sest noored loevad rahulikult ka inglise keeles. Seega pole eesti kirjandus (eriti noorteirjandus!) valdkond, kus saaks lootma jääda, et vaid ostja rahakott paneb asjad paika ning suunab turgu.  

  • Pole olemas mitte lugevaid inimesi. On inimesed, kes pole jõudnud oma õige raamatuni. Taaskord mõte, mis eriti noortega kohtudes saab alati kinnitust. Tänagi kuulsin lugusid, kuidas noorest, kes polnud aastaid lugeja, sai ühe hea raamatu leidmise järel aktiivne raamatusõber. Ja millised maailmad raamatute kaudu avanevad ... Milleks inimesed neist ilma jätta? 
  • Jagamine on hoolimine! Loetud raamatutest muljeid jagades teed järgmise inimese jaoks lihtsamaks selle, et ta oma õige raamatuni jõuaks. Raamatumuljete jagamine ei pea raamatule alati uusi lugejaid tooma. Mõnikord ongi vaja mõnda inimest hoopis hoiatada, nii et ta mõnest raamatust mööda läheks. Iga raamatu ja autori jaoks on aga oluline, et temast räägitakse. Nii et kui loed head raamatut, siis jaga muljeid. See ei tähenda, et kõigil teistel peaks sinuga samad emotsioonid tekkima, aga see annab ka järgmistele inimestele valiku ostustada, kas talle võiks see raamat meeldida. 
  • Osta ja laenuta eesti kirjandust! Tean, et raamatud on kallid. Samas, nagu mainisin, ilma teadliku toetamiseta me seda laeva vee peal ei hoia. Meist paljude jaoks poleks see probleem, sest rahvusvaheliste teoste kättesaadavus ei jätaks inimesi lugemiselamusteta. Aga kas see on see, kuidas oma keelt ja kultuuri hoiaksime? Raamatukogust laenutamine ei maksa midagi (kui raamatud õigel ajal tagasi viid ning viiviseid maksma ei pea!), seega sellisel viisil saab igaüks toetada.

Ütlen veelkord, et mul on tänase päeva üle ülimalt hea meel. Samuti on alati hea meel kuulda lugejatelt, mida minu teosed neile on andnud. Samas on hea ka kuulda, kui mõne lugeja jaoks on hoopis kellegi teise teosed need, mis aitavad enda elus selgust saada. Raamatud on lihtsalt kõige kiirem viis seigelda, rännata, vajalikke teemasid selgeks saada, oma mõtetes selgust luua. Nii jätkan mina kindlasti seda eesti kirjanduse edasiviimises osalemist nii kirjaniku kui kirjastajana ja loodan, et ka sina oled jätkuvalt selles osaline. Kui palju ja millisel viisil, eks see on juba su enda valik. 

Mõnusat pidupäeva ning leia endale siis täna lugemiseks üks vahva eesti kirjaniku teos.

***

Mina olen Heli Künnapas (40), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (14a, 11a, 10a, 8a ja 4 a).  
 
Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 30 raamatu. Kirjutan noortele, lastele, ajaviiteromaane ning enesearengu teemal. Ehk paberile saavad kõik lood, mille puhul on tunne, et need võiks kellelegi kasulikud olla ning vähemalt mõne inimese maailma kuidagi paremaks teha.
 
Minu kirjutatud raamatud leiad siit: Heli raamatud. 
 
Minu kirjastuses avaldatud raamatud leiad siit: Heli Kirjastuse raamatud.  
 
Raamatutest, mida ise loen, kirjutan lugemisblogis siin: Mida Heli luges.  
 
Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

FB grupis Lugedes Rikkaks jagan oma teadmisi ja kogemusi enesearengu- ja ajajuhtimise teemal. Sel teemal olen välja andnud ka mitmeid raamatuid ja märkmikke. Need leiad siit: enesearengu materjalid.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar