reede, 30. september 2022

Helinvest: Miks ma ikka veel kohe üldse-üldse investeerima ei peaks?

Investeerimine on üha populaarsem teema. Mul on olnud nüüd suur rõõm üha rohkem suhelda ka inimestega, kelle jaoks see ongi tavaline teema. Seoses maailmas toimuvaga on aga ikka kõlamas ka küsimused, et kas praegu peaks investeerimisega tegelema. Algajate puhul on aga veelgi suurem küsimus - millal võiks investeerimist alustada ja mida peaks enne sellega alustamist tegema?

Kõik, kes igapäevaselt Kristi Saare insta-lugusid jälgivad teavad, et nr 1 kohad, kuhu raha panna, on 3.sammas ja meelerahufond. Alles seejärel on aeg muretseda, et kust ja kuidas ja mis aktsiaid vms osta.

Nii näen ka ise päris palju suhtumist, et: "Ma tahaks küll investeerimisega tegeleda, aga pole tehtud ... /1, 3 ..45 ettekääne/!"

Ma siis räägin neile kaeblejatele välja, kuidas ma ka üldse investeerima ei peaks. Kohe üldse-üldse mitte. Aga siiski - ma teen seda! 

Millised on siis minu vabandused, miks ma investeerima ei peaks: 

- olen 5 lapse ema (sissetulekud jagunevad 6 inimese ülalpidamiseks, mitte mulle üksinda)

- pole täis meelerahufond, ega 3.sammas

- eraettevõtja, kes tegutseb valdkonnas, mis viimaste aastate sündmustest maailmas on ikka pihta saanud (kirjastamine!) 

- vabakutseline - ei ole igakuiselt kindlalt laekuvat summat

- suured elukorralduse muutused, seal hulgas 5 lapsega maalt Tallinnasse kolimine

- eelmisest eluperioodist veel mingid laenud ja summad, mis tuleb tasuda (väike hind elukorralduse muutuse eest)

- mitmed kohtuasjad eelmise eluperioodi lõpetamiseks (eraelulised, ei midagi kriminaalset)

Jaaaa... ma alustasin investeerimisega eelmise aasta augustis ning olen seda vaikselt järjepidevalt teinud. Alustamisest kirjutasin siin: Alustava investori märkmed

Miks sina investeerima ei peaks? 

Siis ma suhtlengi naistega, kes hoiavad mu elu peale pead kinni ja ütlevad seejärel, et: "Aga ma ei julge investeerida, sest ..." 

Meil kõigil on erinevad hirmud ja see on mõistetav. See on ka üks põhjus, miks ma siinses blogis kõiki neid asju kirjutan, sest ilmselt on olemas inimesi, kellel on lihtsam elu. Siis võiks teise inimese probleemide nägemine veidi julgustada, sest sul on mõni probleem vähem. Siiani olen vähemalt paljude käest just selliseid kommentaare saanud, et neid on mu kirjatükid ja vestlused jms julgustanud. 

Kui küsimus on aga selles, et sa ei julge alustada, siis küsin vastu, et mida sa kardad? Mida ootad? Kui sul oleks keerulisem elu, kas siis julgeksid? Või on lihtsam alustada ikka siis, kui uusi ja täiendavaid probleeme elus pole? 

Miks ma ikkagi investeerin? 

Nagu öeldud, ma igasugu tarkade valemite järgi ei peaks üldse veel aktsitatega mässama. Minu mõte on see, et tahan õppida väikeste summadega ajal, kui see ei määra veel midagi. Balti Börsil on mul jätkuvalt aktsiaid kolmekohaline number. Aga see on rohkem kui paljudel, kellega mina investeerimisest olen rääkinud. 

Samas annavad need väikesed võidud julgust ja mõistmise, mida teen. 

Näiteks sain hiljuti Estategurust tagasi kogu summa, mille 1.01 tehtud liitumisotsuse järel investeerisin ja lisaks ka mõned eurod intresse. Seal on esmane investeering 50€. Seega nüüd järgmisse projekti investeerisin juba 52€ ehk ka suurema osa saadud intressidest. Tundub väike, aga samas on turvaline viis erinevate investeerimisvõimaluste tundmaõppimiseks. Ning pikas perspektiivis niiviisi jätkates koguneb ka selle summaga jätkates ikkagi üha suurem ja suurem summa (rääkimata siis sellest, kui ühel hetkel sinna rohkem raha sisse saan panna).

Punased nimekirjad

Oojaaa - praegu on kõik punases. Nii aktsiad, kui 3.sammas. Ja mul pole mingit paanikat. Väikeste summade puhul ongi see, et ma võin julgelt juurde osta, sest isegi kui ... KUI peaksin kõik kaotama, siis ei ole hullu. Samas on suurem tõenäosus, et praegused punased read pole varsti enam nii punased ning siis on minu pisikestest panustest juba hulga suuremad summad saanud. 

Mulle tundub vaesemana just mõistlik punasel ajal osta, mitte oodata tõusmist, kus sama aktsia saad hulga kallimalt. 

Uue aktsiad nimekirjas

Minu viimast aktsiaostu mõjutas investeerimise mastermind, milles juba umbes pool aastat osalen. Meil oli viimaseks kodutööks otsida välja üks uus aktsia, mida sul veel ei ole, selle kohta uurida ja see osta. 

Minul sai selle ülesande käigus ostetud Hepsori aktsia (ei ole investeerimissoovitus!). Ja et siis oleks avalik, kui läbimõeldult ma asju ajan, siis Hepsori ostsin sellepärast, et ... ma sõidan nüüd tihti Tallinnas ühistranspordiga ja näen tee ääres asju. Maju. Ehitusplatse. No ja Hepsori sildid jäid järjest mitme ehitusplatsi ümber silma. Järelikult - nad on nähtavad. Ehitus üldiselt tundub ka koht, mis hetkel kuhugi ei kao ... ja selline oligi mu mõttekäik, mille pealt ülesande täitsin. 

Hiljem käisin ikka tegelikult Balti Börsi Hepsori lehelt ka läbi. 

Propageerin vastutustundetut investeerimist? 

Kui nüüd tundub, et ma soovitan suvaliselt sisetunde järgi investeerida, siis mitte. Mõte on see julgustada, et kui sul on vaja teha esimene samm, siis liigne kalkuleerimine ja uurimine ja mõtlemine võivad lihtsalt takistuseks teel ees olla. Nüüd on mul see üks Hepsori aktsia olemas ning ilmselt hakkan kõikjal märkama ja ka teadlikult uurima, et mis nendega toimub.  

Olen täheldanud küll, et tuleb see tunne, et kui käid ringi ja näed firmade silte, millesse oled investeerinud, siis on sees ... no kuidagi teine tunne. Huvi on suurem ettevõtete kohta, mis ka aktsiaportfellist vastu vaatavad. Isegi ühe aktsiaga ettevõtted.

Peale jagunemist liitusin ka LHV aktsionäride ringiga. Muidu olen aga ikka vanade lemmikute juurde jäänud ning nokin neid vaikselt juurde. 

Suurima osakaaluga minu aktsiaportfellis on praegu Enefit Green, Tallinna Kaubamaja, Coop ja Ekspress Grupp.  

Usun lihtsalt sellesse, et kui see üks aktsia ka tõesti nö vastutustundetult osta, siis sellele järgneb rohkem kodutööd, sest see ettevõte on nüüd mu huvideringis olemas. Edaspidised otsused sama ettevõttega saan juba teadlikumalt teha, kuid esimene samm on tehtud. 

Mõnikord tasub esimene samm teha tundmatusse, et seejärel üldse ennast motiveerida mõistma, kas ja mis suunas järgmine samm teha tuleks.

Mida on vaja enne investeerimist?

Kui sa ei kavatse kohe mingeid kümneid tuhandeid investeerida, siis mina julgustan küll kätt proovima väikeste summadega ka enne, kui kõik muud vajalikud rahapaigutused on tehtud. See on hulga stressivabam kui siis, kui oled suured summad kokku kogunud ja tahaks kohe kõike õigesti teha. Samas võib see ka tähendada, et saad varem tegutsema hakata. 

Mina näiteks ei tea, millal ma praeguse elukorralduse puhul kõik vajalikud summad täis saan, sest 5 lapse kooliharidus, Tallinnasse kolimine ning muu sellega kaasnev on praegu number üks. Ei, ma ei hakka ütlema, et lapsed on investeering, sest kõik teavad, et mingil ajal on nad ikka vaid kulu ... ja mõne puhul nii jääbki. Mina aga näen juba, et laste muusikaharidus hakkab tõesti ka tagasi maksma, seega tean, et minu puhul ei jää lapsed vaid kuluks (jaa, see kõlab külma ja kalkuleeriva aruteluna, aga investeerimist ja lapsi sidudes lihtsalt kuulen neid arvamusi ja seepärast selline sõnakasutus). 

Nii on investeerimiseks vaja lihtsalt see esimene ost ära teha! 

Jätkame kampaaniat "Rikkam Eesti!" 

Lõpetuseks ka üks sõbrapilt Kristi Saarega, sest september hakkab lõppema ning kampaania "Rikkam Eesti!" samuti. Mulle nii meeldisid need plakatid Tallinna tänavatel, kus Kristi tuletas iga teise posti juures meelde, et tuleb Eestimaa rikkamaks teha. Olen korduvalt mõeldnud, et peaks taas Kristi juurde konsultatsioonile minema, sest juhe on koos ja sein on ees jne. Siis aga jalutan Tallinnas kuhugi ja jälle vaatab Kristi kõrgustest mu peale ja tuletab meelde, et mul ei ole veel tehtud kõik asjad, millest me viimasel kohtumisel rääkisime. See tähendab, et pole mõtet ju uuele konsutlatsioonile minna, kui ise pole kogu tööd veel ära teinud. 

Nii ma siis rõõmustangi taas tasuta saadud nõuande eest ning lippan hulga kergejalgsemalt koju uusi rahakäike astuma. 

Kahju jah ainult, et see kampaania septembrikuuga lõppeb. Tegelikult oleks rahatarkuse levitamise mõttes oluline, et aastaringselt korraldataks kampaaniaid, mille käigus inimesed paremat rahakäitumist õpiksid. Või tihtilugu polegi asi õppimises, vaid selles, et keegi tuletaks meelde, mida me juba oskame ja seda osksust tuleb kasutada. Nüüd. Praegu. Siin. No nagu mulle iga kohtumine posti otsas valvava Kristiga mõjub. 

Eesmärgid

Minu üks suurim investeerimisalane eesmärk nüüd Tallinnas elades on jõuda mõnele aktsionäride koosolekule ja päriselt vaadata/kuulata, et mida seal räägitakse ja kuidas asjad käivad. 

Loomulikult loen edasi investeerimisalaseid raamatuid (vahepeal oli kõige lugemises suuuuur paus). Praegu on käsil Seppo Saario "Kuidas ma investeerisin börsiaktsiatesse".   

Samuti olen taas avastanud investeerimisalased podcastid. Näiteks Kinnisvarajutud. Mõnus kuulamine oli nii Jaak Roosaare ja Rahakrati ühine episood, kui ka Kristi Saare ja Saara Arulaane episood. Soovitan kuulata nii neid kui eelmisi ja järgmisi. Eriti ajal, kui tundub, et asjad on koos või hirm alustamise ees vms.  

Kokkuvõte:

ALUSTA! 

Täna! Nüüd. Kohe! Vabandusi leiab igaüks, kuid õigest alustamisest tähtsam on investeerimise puhul see, et sa lihtsalt alustaks. 

Kui see postitus aitas kaasa, et sa tegid vähemalt ühe positiivse rahakäigu, siis anna palun siin all kommentaarides ka teada. Oleks tore lugeda ja kaasa elada! Aitäh!

 

Samal teemal olen varem kirjutanud:

15.04.2022 Helinvest: Alustava investori märkmed

***

Mina olen Heli Künnapas (40), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (13a, 11a, 10a, 8a ja 4 a).  
 
Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 30 raamatu. Kirjutan noortele, lastele, ajaviiteromaane ning enesearengu teemal. Ehk paberile saavad kõik lood, mille puhul on tunne, et need võiks kellelegi kasulikud olla ning vähemalt mõne inimese maailma kuidagi paremaks teha.
 
Minu kirjutatud raamatud leiad siit: Heli raamatud. 
 
Minu kirjastuses avaldatud raamatud leiad siit: Heli Kirjastuse raamatud.  
 
Raamatutest, mida ise loen, kirjutan lugemisblogis siin: Mida Heli luges.  
Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 


Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

FB grupis Lugedes Rikkaks jagan oma teadmisi ja kogemusi
enesearengu- ja ajajuhtimise teemal. Selles grupis on ka info minu läbiviidavate koolituste kohta. Enesearenguga seotud teemadel olen välja andnud ka mitmeid raamatuid ja märkmikke. Need leiad siit: enesearengu materjalid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar