kolmapäev, 8. september 2021

Milline raamat võitis augustis? Ehk räägime rahast ja edetabelites

Kirjastaja ja kirjanikuna on kuu algus minu jaoks alati põnev aeg, sest siis saabuvad Apollo, Rahva Raamatu ja Eesti Digiraamatute Keskuse müügiaruanded. Need on siis kohad, kus Heli Kirjastuse raamatud müügis on. Üha suurenev osa on ka kirjastuse kodulehel, kuid seda infot näen jooksvalt. Teiste müügikohtadega näen küll osalist infot, kuid lõplik selgus eelmisel kuul müüdud raamatute numbritega saabub siiski alles müügiaruandega. 

Kui tavaliselt on suvi raamatumüügis vaiksem aeg, siis Heli Kirjastuses olid seekord juuli numbrid väga ilusad. Ilmselt seetõttu, et värskelt saabusid poodidesse noorteraamatud "Uus tüdruk" ja "See ei ole #armastuslugu". Samuti jõudis lettidele ajaviiteromaani "Sanditon" lisatrükk. Peale selle ilmus Delfi Naisteka lehel romantilise lühiromaani "Ringiga tagasi" järjejutt ning seetõttu osteti ka seda ja teisi sarja Mõni õhtu romantikat raamatuid hoogsalt. 


Nii oligi Heli Kirjastuse juulikuu müügiedetabel selline: 

1) Uus tüdruk- Heli Künnapas, Lille Roomets

2) See ei ole #armastuslugu- Sonia Hartl

3) Ringiga tagasi - Heli Künnapas 

 

Augustikuu oli veidi vaiksem. Mis on ka tavapäraselt nii olnud. Samas aga läks ka augustis meil paremini kui eelnevatel aastatel. Loomulikult andis tooni kooliaasta lähenemine ja nii osteti kõigist toodetest kõige rohkem hoopis karupoeg Lukase noodivihikut, lugemispäevikut ja tähestikku. 

Augustikuu võidukate raamatute nimekiri on aga selline: 

1) Uus tüdruk- Heli Künnapas, Lille Roomets

2) See ei ole #armastuslugu - Sonia Hartl

3) Sanditon - Kate Riordan

Vahva on näha, et suvevaheajal läks hästi noorteraamatutel. See on väga hea uudis. Kerge ja meelelahutusliku teose "Uus tüdruk", mis on sarja "Viivuranna gümnaasium" 1.raamat, kirjutasime Lillega just seepärast, et mõnusat suvist lugemist pakkuda. Sari sai alguse Eesti Noortekirjanduse Ühingu tuumiku ajurünnakust. 

Huvi selle raamatu vastu on tore ka seetõttu, et juba varsti on samast sarjast ilmumas 2.raamat. Selle autor on seekord Maniakkide Tänav, pealkirjaks "Viivuranna online" ning sündmused on hulga ulmelisemad. Väga põnev igatahes. 

Samast sarjast on juba praegu valmimas ka 3.raamat. Kui kõik hästi läheb, siis jõuab ehk isegi see juba sel aastal ilmuda. 

Sarja "Viivuranna gümnaasium" hakkavadki kirjutama erinevad noorteraamatute autorid. Ikka selleks, et oleks põnev ja mitmekülgne. Samas jäävad selle sarja raamatud meelelahutuslikeks.  

Milleks neid edetabeleid jälgida? 

Raamatute puhul ei saa numbreid esmatähtsaks seada. Numbrid pole sama, kui teosest saadav väärtus. Samas on fakt, et raamatuid saab juurde luua siis, kui eelmisi ostetakse. Seetõttu ongi ikkagi oluline jälgida, et mida lugeda soovitakse. Samas kindlasti tuleb aegajalt välja anda mõni raamat lihtsalt seetõttu, et tundub, et inimestel on seda sel hetkel vaja. 

Üldiselt aga järgin ikka reeglit, et Heli Kirjastuses annangi välja teoseid, millel on ikkagi mingi sõnum, mida on vaja levitada. Eks lugedes on sõnum igaühe jaoks erinev, sest sa saad vastu võtta seda, milleks oled valmis. Raamatuid valides hindan siis selle järgi, mida mina sellest raamatust leian.

Kui rääkida sellest, et milline raamat kõige rohkem raha sisse tõi, siis kindlasti ei kehti reegel, et kõige rohkem müünud raamat teenib kõige rohkem. Teoste lettidele toomisele kulub erinev summa. Näiteks on tõlkekirjanduse avaldamine kindlasti kallim ning võtab rohkem aega. Kõige rohkem tõlkeraamatuid olen avaldanud praegu sarjas "Noorteraamat"

Esimene Heli Kirjastuse tõlkeraamat "Südame õige kuju" (Jenn Bennett) sai kohe ka "Hea noorteraamat" tiitli. Just see julgustas sama autoriga jätkama, nii et varsti on ilmumas Jenn Bennetti noorteraamat "Tähtestest võlutud". See on taaskord üks särisev raamat, mis lugejaid ilmselt külmaks ei jäta. Hetkel veel on võimalik kirjastuse kodulehelt seda peaaegu poole hinnaga ette tellida. 

Sellised on siis seekordsed edetabelid. See on see, kust Heli Kirjastuse raha tuleb. Samal ajal on eelnimetatud teoste loomine olnud see, kuhu raha läheb. Loodan, et need teosed on pakkunud toredaid lugemiselamusi. Tõlketeostega käib jätkuvalt ikka heade tõlkijate ning toimetajate otsimine. Samuti muidugi otsin pidevalt uusi raamatuid, mis midagi pakuvad. 

Endal on pidevalt põnev. 

Aitäh igaühele, kes Heli Kirjastuse raamatuid on ostnud, laenutanud ja lugenud, sest tänu teile liigume ikka edasi! 

Kõigi Heli Kirjastuse teostega saad tutvuda siin: Heli Kirjastus! 

Anna palun teada, millised on sarjad, raamatud, teemad, milles sina Heli Kirjastusest kõige rohkem järgmisi teoseid ootad? 

 

***

Foto autor Triin Künnapas 
Mina olen Heli Künnapas (39), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja koolitajast ema viiele lapsele (12a, 10a, 9a, 7a ja 3 a).  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod.  

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud üle 20 raamatu (sealhulgas menukas noorteraamat ,,Mälestusteta suvi" ja romantilised lühiromaanid ,,Valss Pärnu rannaliival", ,,Helisevad ööd saarel" jne- see oli minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldasin ühe romantilise jutustuse üle kuu).
 
Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Eriline tähelepanu on noorteraamatutel ning ajaviitekirjandusel. Suviti korraldan lastelaagreid. 
 
Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi http://midaheliluges.blogspot.com


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar