reede, 15. mai 2020

9 aastat elu oma kodus

Täna, 9 aastat tagasi haarasime korterist oma 5 asja ning kolisime oma koju. Olime selle juba aasta aega tagasi ostnud, aga kuna 2010a kasutasin magistrikraadi saamisele ning Joosepi ootamisele, siis ehitamiseks väga aega ja jõudu ei jäänud. Ega tegelikult ka pärast polnud, sest majja kolisime nii, et siin ikka veel midagi ei olnud. Miljoneid maja renoveerimiseks ka ei olnud. Hakkasime järjest tegema.

Sellest, kuidas siinsest elamisest möödus 5 aastat, kirjutan siin: 5 aastat elu omas kodus.

Oma majja kolides oli Mathias 2,5a ning Joosep 3-kuune:

Tänaseks on neid lillelapsi siin veidi rohkem:
Pilt tehtud samas toas ja samas nurgas.

Mõnikord tundub, et pole maja juures väga midagi teha jõudnud. Selleks tulebki aegajalt vanad pildid üles otsida. Erinevates tubades tehtust kirjutan mõnes järgmises postituses. Maaelu tähendab seda, et nüüd, kui lapsed on suuremad, sõidame suure osa ajast ringi, et nad haridust ja harituks saaks. Nii tundub eriti talvisel ajal, et ega me siin väga aega veeta ei saagi. Piltidelt aga on näha, et isegi sellest hoolimata on olnud muutusi nii maja kui ka õue juures.

Esiuksest välja vaadates oli pilt selline:

 Nüüd aga hoopis selline:





Vaade tagumisele aia nurgale oli selline:
 Tänaseks on aga pilt selline:



Lehtla juurest vaade majale oli selline (õigemini selle pildi tegemise hetkel seal mingit lehtlat polnud):

Nüüd aga hoopis selline:



Hindamatu on aga see, mida samal ajal oleme enda kohta inimestena õppinud ja kuidas arenenud. Neist õppetundidest kirjutan aga järgmistes postitustes.

Enne majja kolimist olin just saanud esimese avaldatud raamatu autoriks. Tänaseks on sellest esimesest noorteraamatust ,,Lõpupidu" ilmunud kordustrükk. Peale selle on siin majas valminud ja siit Heli Kirjastuse kaudu avaldatud 20 minu järgmist teost ning lisaks hulk teiste autorite teoseid.

Päris mitmel talveõhtul läbi pimeda, libeda või lumesaju kodu poole köterdades olen mõelnud, et kas niiviisi ikka jõuame edasi elada või oleks lastega linnas lihtsam. Ja kui, siis millises linnas? Kas töötaks mitmes kodus elamise variant, kui nädala sees oleksime korteris ja nädalavahetuseks maale? Aga kui juba nii elada, siis kas maal tahaksime olla maal või mere ääres? Praegu sõidame lastega mitu korda nädalas mere äärde jalutama, sest see lihtsalt on kõige toimuva filtreerimiseks nii oluline.

Siis aga tuleb üleüldine pikk kodune eriolukord või niisama suvepuhkus ja taas on sees teadmine, et see on kõige õigem koht, kus olla, sest aega ja ruumi meie ümber on just nii palju kui vaja. 

Olen elanud kohtades, kus tuleb päikeseloojangu nautimiseks kohe täitsa-täitsa teise kohta sõita. Seda enam oskan nautida, et praegu saame kodutrepil istudes pidevalt imetleda just selliseid päeva lõppemisi:
Põhiline õppetund, mille olen nende aastate jooksul saanud on see, et tulebki kogu aeg kõik meeled avatud hoida ja jälgida, mis su ellu sobib, mis sind ja su tegemisi toetab ja mis mitte. Tuleb enda ellu juurde tuua seda, mis sind ja su edasiarenemist toetab ning eemaldada seda, mis tagasi hoiab ning rahulikust keskmest välja kisub.

Kõik on valikute küsimus!

Sellised on olnud meie hetked, mille endale siin majas elades oleme valinud. Ja me jätkame igal päeval uute valikute tegemist, sest miski pole seisev. Kõik liigub ja muutub kogu aeg ja ainult me ise vastutame selle eest, milline on homne päev!  

***
Foto autor Triin Künnapas
Mina olen Heli Künnapas (38), hariduse poolest personalijuht, praegu kirjanikust, kirjastajast ja  poliitikust ema viiele lapsele (11a, 9a, 7a, 5a ja 1,5 a).  

Tule liitu ka meie facebooki lehega Minu ilus elu maal. Siis saad edaspidigi kohe teada, kui midagi uut ja vahvat teeme! 

Youtube´s on meie videod siin: Heli Künnapase videod

Minu "sulest" on praeguseks ilmunud 21 raamatut (sealhulgas menukas noortekas "Ütlemata sõnad" ja romantilised jutustused "Jõuluks koju", "Mu koju tood sa" ja "Saatmata kirjad" jne- see oli minu 2017.aasta väljakutse, mille käigus avaldasin ühe romantilise jutustuse üle kuu).
Hetkel juhin ja arendan Heli Kirjastust, mis avaldab mu enda ja nüüd ka  teiste kirjanike raamatuid. Suviti korraldan lastelaagreid. Lisaks siinsele blogile kirjutan lugemisblogi http://midaheliluges.blogspot.com

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar